Za Hrvatsku po mjeri promišljanja hrvatskih branitelja

19. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.152 Pregleda

U Parku Domovinske zahvalnosti, jučer kasno poslijepodne, obilježena je 23. obljetnica mobilizacije 151. samoborske brigade Hrvatske vojske. Nakon što su pročitana imena svih poginulih pripadnika brigade, uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika samoborskim stradalnicima u Domovinskom ratu u čemu su sudjelovala izaslanstva gradova Samobora i Svete Nedelje te braniteljskih i drugih udruga i organizacija. Na taj način odana je počast i zahvalnost onima koji su se dostojno borili za slobodu i mir svoje domovine.

Jedan od ratnih zapovjednika brigade, brigadir Josip Pini Mahović potom je nadahnuto i upečatljivo govorio o ratnom putu Samoborske brigade, obraćajući se ponajprije školarcima iz dvaju razreda osnovnih škola Samobor i Bogumila Tonija. Objasnio im je tko su i što su bili hrvatski branitelji i zašto su se borili, a prokomentirao je i aktualne prilike u Hrvatskoj u odnosu na Domovinski rat.

-Trenutno mnogi nemaju što raditi – rekao je Josip Mahović – ali nećemo na današnji dan, kad su naši dečki krenuli u oslobodilački rat, plakati nad svojom sudbinom, kao ni nad sudbinom svih onih koji su proživjeli i preživjeli ratne strahote. -Nećemo plakati ni nad sudbinom svih vas koji ćete možda zbog trenutne situacije danas, sutra, poći trbuhom za kruhom u bijeli svijet – dodao je Mahović napomenuvši da je na nama da i dalje radimo da tu sudbinu izbjegnemo.

Osnovcima je poručio da vrijedno i pošteno žive i rade, poštuju roditelje i Domovinu, te rekao kako vjeruje da će sigurno doći vrijeme kada će Hrvatska izgledati onako kako su je sanjali i zamišljali njihovi djedovi i očevi.

Uz samoborskog kapelana Josipa Čuliga, okupljeni su se zajednički pomolili za duše svih pokojnika. Svečanom činu pridonijeli su samoborski gardisti te Vokalni sastav Angeluš.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.