IGO MAT utrostručio proizvodni kapacitet

18. rujna 2014.
Komentari isključeni
7.050 Pregleda

Tvrtka Igo Mat iz Otruševca, poznati proizvođač Samoborske salame, od danas posluje s utrostručenim proizvodnim kapacitetima. Riječ je o investiciji od 20-ak milijuna kuna s kojom je otvoren novi pogon, izgrađen sredstvima Europske unije i vlastitim ulaganjima suvlasnika tvrtke, Zdravka Runtasa i dr. Hrvoja Šikića.

Igo Mat se, naime, prije 3 godine kandidirao na natječaj iz IPARD programa iz čijih je mjera ostvario 17,4 milijuna kuna od kojih 13 milijuna kuna čine kreditna sredstva. S još 6 milijuna kuna vlastitih ulaganja, jer su se tijekom investicije pojavili dodatni troškovi, zaokružena je ova vrijedna i u današnje vrijeme iznnimno značjna investicija. Prijavu na IPARD natječaj tvrtka Igo Mat izradila je u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije.

4 (1024 x 768)

Zdravko Runtas kaže da je ovo samo dio njegove vizije razvitka tvrtke i plana unapređenja poslovanja, koje bi se i dalje trebalo bazirati isključivo na domaćoj sirovini i tradicionalnim recepturama. Runtas je zahvalio Županiji na izradi elaborata i pripremi dokumentacije, Gradu Samoboru na brzom ishođenju građevinske dozvole i ostalih potrebnih dokumenata te tvrtki Georg na investicijskoj studiji. -Sve skupa – našalio se u zbilji Zdravko Runtas – teži 23,2 kilograma čiste vage. -Prema investicijskoj studiji – dodao je još – obvezali smo se zaposliti 5 do 10 novih radnika, a zaposleno ih je 23-oje. Promet je, uz to, povećan za 100 posto.

S proširenjem kapaciteta, tvrtki su otvorena vrata za poslovanje na tržištu cijele Europske unije. -Kad bi se radila samo Samoborska salama – rekao je izvršni direktor tvrtke Igor Runtas – sada bismo mogli proizvesti 4 tisuće salama tjedno ili oko 200 tisuća komada godišnje. Igo Mat, uz svježe meso, proizvodi i 50-ak trajnih i polutrajnih mesnih proizvoda. Sve to nudi u 8 vlastitih mesnica i preko trgovačkih lanaca.

Igor Runtas posebno ističe samoborsku proizvodnu paletu s kraljicom svih Igo Matovih proizvoda – Samoborskom salamom kao najpopularnijom županijskom robnom markom, zatim Samoborski suvenir te Samoborsku turističku marku, češnjofke i kuhane šunke. Crnu paletu čine salama od crne slavonske svinje, kobasice i suho meso, a riđu paletu salama od konjskog mesa iz konjskog uzgoja te suhe kobasice.

No, ovo nije kraj Igo Matova investicijskog ciklusa. Igor Runtas je otkrio da će u skoroj budućnosti biti izgrađen Muzej Samoborske salame, odnosno Kuća salame, koja će tvrtki služiti za prezentaciju njezinih proizvoda, pogotovo salama. Šator u kojemu su se danas okupili gosti i domaćini ove svečanosti upravo je bio podignut na temeljnoj ploči budućeg objekta.

Svečanom otvorenju novog Igo Mat-ovog pogona nazočili su pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, predstavnici poslovnih partnera Igo Mata i drugi uzvanici.

Mataušić Pišl je istaknula da je Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo projekt na način da je u investiciji sudjelovalo s 50 posto sredstava koje je predvidio investitor. Samoborsku salamu kupuje velik broj potrošača iako baš nije jeftina, a to govori o tome koliko je to cijenjen proizvod – rekla je još pomoćnica ministra poljoprivrede.

Stjepan Kožić posebno je zadovoljan time što je ovo još jedna proizvodna investicija kakvih je, unatoč krizi, ipak sve više u Zagrebačkoj županiji.

15 (1024 x 683)

-Ovo je obiteljski posao – naglasio je Krešo Beljak – dodavši da je put Runtasovih primjer svima u Republici Hrvatskoj i izrazio nadu da će sve lokalne i regionalne samouprave te državna uprava biti uvijek na pomoć, a ne na komplikaciju ovakvim investitorima. -Grad Samobor ovakvim investitorima pomaže na različite načine, smanjenjem komunalne naknade za 50 posto te oslobađanjem od plaćanja komunalnog doprinosa svih proizvodnih djelatnosti – rekao je Beljak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.