Najnovije

Samoborci i Prvi svjetski rat

17. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.776 Pregleda

U Samoborskom muzeju sinoć je otvorena jedna od značajnijih ovogodišnjih izložbi pod nazivom “Samoborci i Prvi svjetski rat”. Povod za izložbu stota je godišnjica izbijanja Prvog svjetskog rata o kojemu se relativno malo zna na ovim prostorima, ponajviše zbog naših poraženih snaga koje su u njemu sudjelovale – rekao je na otvorenju izložbe ravnatelj Muzeja Miroslav Milonjić. -Samoborci su se uglavnom borili na srbijanskom bojištu, zatim u Galiciji protiv Rusije, na Soči protiv Italije, ali i u borbama na drugim bojištima – napomenuo je autor izložbe, kustos u Muzeju, Luka Kazimović. Zahvalio je i Sonji Kleščić, Danici Telišman, Franji Jurkoviću, Adolfu Paaru, Miroslavu Ivanščaku, Mariju Zrniću i Anriju Paraviću na ustupljenim fotografijama i drugim materijalima.

Zanimljivi su plakati i proglasi iz tog vremena, koji su na početku Prvog svjetskog rata osvanuli u Samoboru, ali i fotografije s ratišta te dokumenti s pismima samoborskih ratnika.

11 (1024 x 1365)

U našem gradu i ranije je bilo nastojanja da se prikaže taj dio povijesti, pa je Samoborski muzej još 2008. godine, zahvaljujući Ivanki Brekalo, pokrenuo priču o tome kako su Samoborci proživjeli razdoblje Prvog svjetskog rata. -Ova informativna izložba samo je prvi korak u podsjećanju na Prvi svjetski rat – rekao je Milonjić i najavio da će u sljedeće 4 godine, do obilježbe 100-te obljetnice njegova završetka bit će još izložaba i drugih aktivnosti. Luka Kazimović je najavio da bi završnica ove akcije trebalo biti postavljanje memorijalne ploče svim nestalim i poginulim Samoborcima u Prvom svjetskom ratu. Zasad se jedino obilježbe iz tog vremena nalazi u Otruševcu, kod kapele Svetog Križa, a podigli su ga članovi otruševačke Bratovštine Svetog Ivana za dva svoja poginula člana, nestala u Makedoniji i Albaniji.

U atmosferu Prvog svjetskog rata okupljene je na otvorenju izložbe, kazivanjem stihova i proze velikih hrvatskih književnika, uveo Milan Žegarac Peharnik.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a u prizemlju Samoborskog muzeja može se razgledati sljedeća 3 tjedna.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.