Traže se rješenja za odrone i klizišta

15. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.130 Pregleda

Novi, prekjučerašnji odron zemlje u Rudama na starom klizištu prije središta naselja, koji je u subotu po već tko zna koji put zatrpao korito Gradne zbog čega se potok prelio na cestu, i dalje Rude i Rudare drži u djelomičnoj izloaciji. Do Ruda se, naime, ni danas ne može cestom od Samobora, koja je kod kuće obitelji Kelečić u Rudama 76, izravno ugrožene ovim odronom, i dalje pod vodom. Obilazno se vozi preko Cerja. Redovit promet prema Rudama uspostavit će se tijekom sutrašnjeg dana – odlučeno je na jutrošnjoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Samobora. Trenutno cestom Samobor-Rude prometuju jedino autobusi i interventna vozila, a dežurne službe poduzimaju sve ne bi li se nastala šteta što prije sanirala i omogućili uvjeti za normalno funkcioniranje ugroženog stanovništva.

Radnici Hrvatskih voda, kako smo neslužbeno doznali, čekaju nalog za kopanje, na teren su dopremljene cijevi i zasad se kao jedino, iako ne i trajno rješenje, vidi njihovo polaganje između ceste i kuće radi preusmjeravanja dijela vodotoka. U Gradskoj vijećnici u 16 sati počinje sjednica gradske uprave i stožera s predstavnicima Hrvatskih voda. Grad Samobor inzistira na trajnoj sanaciji tog područja, a najvažnije će u svemu biti mišljenje vodopravne inspekcije.

Zbog nastale situacije u Osnovnoj školi Rude danas nije bilo nastave, a od župana Zagrebačke županije zatraženo je da proglasi elementarnu nepogodu za područje Grada Samobora.

Kritično je i na Žumberku gdje je obilna kiša doslovno odnijela dio ceste između Budinjaka i Gornje Vasi. Sanacija će biti hitna, ali će prethodno stanje na terenu morati snimiti geolozi i predložiti sanacijsko rješenje. Veća su se klizišta pojavila i na području Kostanjvca, u Voćnjacima i Prinčevoj ulici u Molvicama te na području Rakovog Potoka.

Voda, koja se u subotu na području Breganskog Sela i Grdanjaca prelila iz potoka Bregančice, jučer se uglavnom povukla, pa se iz podrumskih i prizmenih prostorija 23 obiteljske kuće i gospdarskih objekata ispumpavalo i do pola metra vode. Uz prve sanacije pričinjenih šteta, evidentirane su i potrebe za isušivačima prostora.

Pomoć na cijelom samoborskom terenu zahvaćenom poplavom i odronima tla i dalje pružaju gradske komunalne službe grada Samobora, jedinice Vatrogasne zajednice Grada Samobora, MUP-a, Vodoopskrbe, Odvodnje, Hrvatskih voda, HEP-a i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Iako je stanje pod kontrolom, a opasnost od ugrožavanja sigurnosti i nastanka novih šteta više ne prijeti, Stožer je i dalje prisutan na terenu i u stalnoj koordinaciji s operativnim snagama, pa će se sastajati prema potrebi.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.