Višestruka provjera uvježbanosti za slučaj stvarne potrebe

13. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.869 Pregleda

Taktičko-pokaznom vježbom zaštite i spašavanja, pod nazivom “Poslovni park Zagreb 2014.”, jutros je u poslovnoj zoni Svete Nedelje, provjerena pripravnost združenih snaga Zagrebačke županije u izvanrednim situacijama. Iako je neposredno prije vježbe, stjecajem stvarnih okolnosti, odnosno zbog poplava u samoborskom kraju, došlo do iznenadne promjene scenarija ove vježbe, provjera je uspjela. To je na kraju ustvrdio načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, dožupan Rudolf Vujević, a da su sve snage odradile dobar posao potvrdio je i županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel.

Vježba se sastojala od 3 segmenta, simuliranog zapaljenja skladišnog prostora u Poslovnoj zoni, teške prometne nesreće na autocesti u kojoj su sudjelovali autobus sa školskom djecom, dva osobna automobila i cisterna s gorivom s dvoje poginulih i puno ozlijeđenih, te požara otvorenog prostora s desantnom intervencijom vatrogasaca iz helikoptera.

Prilično napornu vježbu zajednički su organizirali Zapovjedništvo Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i Županijski interventni tim Crvenog križa Zagrebačke županije unutar kojih su djelovala dobrovoljna vatrogasna društva iz Grada Svete Nedelje i Općine Stupnik, svetonedeljska civilna zaštita, timovi Crvenog križa iz Gradskih društava Samobora, Jastrebarskog, Velike Gorice i Zaprešića te samoborska Hitna medicinska pomoć.

Domaćin vježbi bio je Grad Sveta Nedelja na čelu s gradonačelnikom Dragom Prahinom i načelnikom Stožera zaštite i spašavanja Svete Nedelje i dogradonačelnikom, Ivicom Pavlićem.

 

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.