Jubilej Nogometnog središta Samobor – 30 tisuća utakmica i 150 tisuća igrača

13. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.944 Pregleda

Nogometno središte Samobor obilježilo je sinoć 20 godina djelovanja. Na proslavi u Hotelu Lavica dodijeljen je niz priznanja, plaketa, zahvalnica i drugih nagrada mnogim zaslužnim pojedincima i kolektivima bez čijeg ustrajnog djelovanja ne bi ni bilo ove organizacije. Njezin sadašnji predsjednik Stjepan Bašić, u osvrtu na taj 20-godišnji rad, pobrojao je imena mnogih koji su pridonosili razvoju nogometa na području djelovanja Nogometnog središta Samobor, koje je puno šire od granica ovoga grada, pa obuhvaća Svetu Nedelju, Stupnik i još neke dijelove Zagrebačke županije.

Osnivačka skupština tadašnjeg Nogometnog centra Samobor održana je 28. srpnja 1994. godine. Predsjednik Inicijativnog odbora bio je Marijan Kižlin, a prvom su skupštinom predsjedali Rudolf Kahlina, koji je izabran za prvog predsjednika nove organizacije te Mladen Žugec i Marijan Lenard. Za prvog tajnika izabran je Božidar Boka Štefković. Centar je, uz odbore delegata, trenera, veterana i sudaca, osnovalo 20 klubova iz regije.

Stjepan Bašić je okupljene osnivače, predstavnike sadašnjih članica organizacije te goste i uzvanike podsjetio i na mnoge uspjehe klubova i pojedinaca u proteklom razdoblju te razvoj Nogometnog središta Samobor, u kojemu se stalno povećavao broj klubova i natjecanja u njegovoj organizaciji. Broj trenera se, primjerice, s početna 44, povećao na današnjih 163. U 20 godina – rekao je Bašić sve momčadi nogometnih klubova što ih okuplja Središte, odigrale su 30 tisuća utakmica u kojima je nastupilo oko 150 tisuća igrača, a uz službene osobe ta se brojka penje na 200 tisuća sudionika s tim da u to nisu uračunata dvoranska natjecanja.

Ipak, nije sve počelo te 1994. godine jer je od davne 1976. godine na ovom području djelovao Nogometni savez općine Samobor kao preteča današnje organizacije.

Ovoj svečanoj skupštini uime župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića nazočio je dopredsjednik Županijske skupštine Mario Vlahović, uime gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, pa predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije Stjepan Žugaj te savjetnik u Hrvatskom nogometnom savezu i njegov dugogodišnji tajnik Zorislav Srebrić.

Obraćajući se okupljenima, Srebrić je, uz čestitke, naglasio snagu nogometne organizacije što je potkrijepio činjenicom da se od 450 tisuća školaraca u dobi od 6 do 19 goodina, njih 24 posto bavi nogometom s čime se ne može podičiti niti jeda druga djelatnost. Zato nogomet i jest najvažnija sporedna stvar na svijetu – zaključio je Zorislav Srebrić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.