Gradski proračun u uzlaznom trendu

12. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.508 Pregleda

Gradski proračun je u uzlaznom trendu – izvijestio je jučer gradske vijećnike pročelnik za financije Željko Radovanić, napomenuši da je u njemu stvoren novi višak od 4,3 milijuna kuna. S njime je, uz onih lanjskih 16 milijuna kuna, sada u cijelosti pokriven višegodišnji manjak u gradskoj blagajni i stvoren suficit od 1,8 milijuna kuna. Prihodi su za prvih 6 mjeseci ove godine 4 posto veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje – istaknuo je Radovanić – dodavši da se u prvom polugodištu prihodovalo 41,68 posto sredstava, a potrošilo 38,79 posto u odnosu na plan. Ipak, najavio je financijski pročelnik – sljedeći mjesec uslijedit će rebalans proračuna da bi se uravnotežilo planirano stanje sa stvarnim jer su prihodi na nekim stavkama podbacili, primjerice na prodaji gradskog zemljišta i imovine.

Vijećnika Vjerana Štublina (HDZ) zanimalo je kakav je odnos prihoda i rashoda u postupku legalizacije bespravne izgradnje. Željko Radovanić je naglasio da je od legalizacije Grad dosad prikupio 1,4 milijuna kuna jer dio tog prihoda pripada i držvavi, a zamjenik gradonačelnika Željko Stanec dodao da su sredstva od naplaćenih kazni za bespravnu izgradnju, odnosno naplaćenih naknada, znatno veća od gradskog ulaganja u ekipiranje službe koja se bavi tim postupkom.

Vijećnica Linda Rossini Gajšak (HSLS) pitala je Željka Radovanića postoje li u Gradu kakve kalkulacije u vezi s najnovijim Vladinim mjerama kojima se smanjuje dio poreza na dohodak i time izravno zadire u dio prihoda lokalne samouprave. Budući da Grad najveći dio prihoda, oko 104 milijuna kuna, ostvaruje baš od tog dijela poreza na dohodak, Radovanić predviđa da će se zbog novih mjera u novom proračunu za 2015. godinu opreznije planirati ovaj prihod, s 15-ak milijuna kuna manje. Ujedno je napomenuo da je u ovoj godini do danas prikupljeno oko 70 milijuna kuna od poreza na dohodak što je i dobar pokazatelj za sljedeće razdoblje.

Nagrade za Dan grada Samobora

Gradski vijećnici su na svojoj jučerašnjoj, 11. redovitoj sjednici, odlučili da će od četvorice kandidata dobitnici Nagrade za životno djelo ove godine biti projektant i arhitektonski vizionar Mirko Beran te posthumno Željko Žarko, kojega je prerana smrt zatekla na mjestu predsjednika Gradskog vijeća, a bio je sinonim za dobrotu, nesebičnost i skromnost. Novčana vrijednost ove nagrade je 7 i pol tisuća kuna.

Za Nagradu grada Samobora bilo je predloženo 18 kandidata, a dodijelit će se 5 nagrada. Dobit će je mladi inovatori Matija Lastovčić iz Farkaševca i David Martić iz Bregane, koji su izradili Didaktičku električnu gitaru, zatim izvoznička tvrtka Krometal iz Samobora za vrhunska postignuća u gospodarskoj djelatnosti te pojedinci: Ivančica Pogrmilović za doprinos njegovanju tradicijske kulture, Vladimir Burić za ustrajnost u davalaštvu krvi te posthumno Damir Fabek za poticanje i razvoj sportskih aktivnosti među školskom djecom. Nagrada grada Samobora iznosi 5 tisuća kuna.

6 (1024 x 768)

Dodjela plaketa i priznanja bit će upriličena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se u povodu Dana grada Samobora održati u petak, 17. listopada.

Odluke o stipendiranju učenika i studenata idu na doradu

Izmjene i dopune dviju odluka o stipendiranju učenika, studenata i mladih glazbenika grada Samobora te učenika i studenata slabijeg imovinskog statusa ići će na doradu. Nakon rasprave na sjednici Gradskog vijeća, u kojoj su se pokazale neke nedorečenosti ovih odluka, gradonačelnik Krešo Beljak povukao ih je s dnevnog reda uz glasno razmišljanje da će oni koji su “zabrljali” u ovom slučaju raditi i prekovremeno i bez naknade da to dovedu u red.

Na sporan, 6. članak ovih odluka, ukazao je vijećnik Vjeran Štublin s tvrdnjom da je ta odredba neprovediva. Resornog pročelnika Juru Horvata pitao je kako namjerava provesti kontrolu nad odredbom da su “nakon završenog školovanja gradski stipendisti, u skladu sa svojom strukom i stečenom kvalifikacijom, obavezni prihvatiti ponudu za zaposlenje kod poslodavca s područja Samobora, najmanje onoliko vremena koliko su primali stipendiju Grada Samobora.” -Stipendiranje je ponajprije strategija grada i želja da se potakne i nagradi izvrsnost ili pomogne onima koji su u potrebi, a ne strogi uzajamni pravni odnos Grada i stipendista – tvrdio je Štublin.

Inače, u prijedloge ovih odluka o stipendiranju, unesena je nova odredba da nositelji stipendije mogu biti samo učenici i studenti koji najmanje 3 godine neprekidno imaju prijavljeno prebivalište na području Grada Samobora.

7 (1024 x 768)

Prihvaćena su nova mjerila za dodjelu nagrada za sportska ostvarenja sportaša grada Samobora. Ovom odlukom – obrazložio je pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat – omogućit će se nagrađivanje i onih sportaša s područja našeg grada koji vrhunske svjetske i europske rezultate na svjetskim i europskim prvenstvima i kup natjecanjima ostvaruju u drugim klubovima ili kao članovi olimpijskih i paraolimpijskih selekcija te neolimpijskih sportova.

Nove ulice i pristup LAG-u

Izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine, gradski su vijećnici prihvatili jednoglasno i bez riječi.
Na prijedlog Državne geodetske uprave imanovane su dvije ulice. Ulica koja se iz Domaslovca nastavlja prema Farkaševcu zvat će se Skendrovićev put, a ulica koja iz Bregane vodi prema Lugu bit će Ulica Miroslava Krleže. Na prijedlog Mjesnog odbora Kladje, park između Mirnovečke i Samoborske ulice, dobio je ime prema poginulom hrvatskom branitelju iz Kladja, Nenadu Sučiću.

Gradski su vijećnici jednoglasno podržali prijedlog da Grad Samobor pristupi Udruzi LAG Sava, lokalnoj akcijskoj grupi osnovanoj na inicijativu Grada Zaprešića, radi promicanja zajedničkih interesa svih dionika javnog, gospodarskog i civilnog društva na području gradova Zaprešića, Svete Nedelje i Samobora te Općine Brdovec. Svrha ovog okupljanja je jači ruralni razvoj, unapređenje kvalitete života te provedba lokalne razvojne strategije kroz zajedničke aktivnosti u pripremi projekata i njihovu prijavljivanju na razvojne fondove Europske unije.

8 (1024 x 768)

Aktualne zanimljivosti

Aktualni sat donio je nekoliko zanimljivih tema, pa su se neka pitanja pretvorila i u rasprave.

Anica Vraneković (HDZ) aktualizirala je pitanje nemogućnosti geodetske izmjere terena na području Vidikovca u Maloj Rakovici čemu se i dalje protivi Damir Vraneković i svojim sumještanima ne dopušta prolaz spornim dijelom svoje parcele. -S njim se ne može ni razgovarati, ni pregovarati, niti dogovarati jer on poznaje samo silu, a bude li se na to odgovaralo istom mjerom, slučaj neće dobro završiti – upozorila je vijećnica. Grad ne opstruira ovaj slučaj – rekao je gradonačelnik Krešo Beljak napomenuvši da je osobno razgovarao s Damirom Vranekovićem kako bi se to mirno riješilo, ali bez uspjeha. Gradska je uprava – rekao je Beljak – poduzela sve da bi se omogućilo geodetsko snimanje terena na Vidikovcu te zatražila od MUP-a asistenciju zbog toga što Damir Vraneković ne dopušta tu izmjeru. No, policija nije željela izlaziti na teren bez sudskog naloga. Sada je i on dobiven, a budući da žalba na odluku suda da intervenira policija i geodetima omogući obavljanje posla, ne odgađa izvršenje odluke, to bi trebalo biti obavljeno.

Zanimljiva je bila primjedba vijećnika Marka Tandarića (HSS) da svi vijećnici nisu dobili odgovore na svoja pitanja. Gradonačelnik Beljak je rekao da će se neodgovaranje na upite e-mailom kažnjavati te da se svaki vijećnik ili građanin može i njemu osobno obratiti ne dobije li u primjerenom roku odgovor na svoja pitanja.

Vjeran Štublin (HDZ) ukazao je na probleme u radu nogometne škole za mlađe uzrasne kategorije u Nogometnom klubu Samobor s tvrdnjom da je taj pogon u posljednje vrijeme napustilo čak 35 malih nogometaša i preselilo se u druge obližnje nogometne sredine. -Treneri ne dobivaju redovito plaću, žale se zbog toga djeci što nije u redu i sve to ne vodi nikamo – rekao je Štublin. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec zamolio je Štublina da ne iznosi “rekla-kazala” informacije o stanju u koje nije do kraja upućen. -Stanje nije ni približno takvo – rekao je Stanec – ustvrdivši da je 16 mladih nogometaša napustilo klub, a 14 novih se u njega upisalo. -Svaki roditelj može slobodno odlučiti gdje će njegovo dijete trenirati – dodao je još Željko Stanec, a odlazak u druge, jače sredine, govori i o tome da se u NK Samoboru dobro radi. Gradonačelnik Krešo Beljak smatra da se gradski dužnosnici ne bi trebali miješati u struku i da je to stvar koju treba riješiti vodstvo kluba, pa je predložio Vjeranu Štublinu da se priključi upravi Nogometnog kluba Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Poštovani gospodine Stanec,pitanje vezano uz NK Samobor je bilo sasvim na mjestu. Zašto uporno stavljate stvari pod tepih i pokušavate sakriti nerad u nogometnoj školi kluba. Činjenica je da treneri ne dobivaju plače,činjenica je da se u zadnjih par godina sa djecom radi sve slabije i na krivi način,i činjenica je da su djeca napustila klub upravo iz tih razloga što su osjetili da se tu ne brine o njima i da nemaju prostora za napredak u svom klubu i gradu. Nogometna škola sa kojom se tolko dičite iz godine u godinu je sve lošija,a neke manje sredine koje rade kvalitetno će ih uskoro i nadići unatoč ogromnoj razlici u novcima koja se ulaže u NK Samobor i te manje klubove.
    Al glavno da su se iz kluba u športofonu kada su gostovali hvalili sa svojom vrhunskom nogometnom školom,a jedva su se sakupili treneri za novu sezonu,sretno Vam bilo…makar je činjenica da sa ovakvim postupanjem prema djeci i nogometnoj školi nećete još dugo biti najbolji klub u gradu,još kada bi to vidjeli veliki gradski oci….

    Hvala i uživajte.