Hod do Olimpa

10. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.759 Pregleda

U sportskoj dvorani Osnovne škole Bogumila Tonija danas je održana sportsko-edukativna priredba u povodu Hrvatskog olimpijskog dana (HOD-a). Za sve samoborske školarce i polaznike dječjih vrtića organizirao ju je Samoborski športski savez, a u programu je sudjelovalo 20-ak samoborskih klubova i sportskih udruga, koji su predstavili isto toliko sportskih aktivnosti s ciljem da se što više djece u njih uključi. Program je tijekom dana pratilo oko 1500 učenika. Osnovna mu je vodilja tjelesna aktivnost radi zaštite zdravlja. Projekt još nastoji mladima približiti olimpizam i Olimpijske igre te ih motivirati i educirati kako da na optimalan način kontinuirano vježbaju, a ujedno i uživaju u sportu kojim se bave. Okupljene je na početku programa pozdravio gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

U “bogumilcu” su se danas redom predstavili Športski plesni klub Samobor prikazom plesa u parovima i početnih koraka u tečaju salse. “Unisportići” su prezentirali više sportova i trening za najmlađe, Karate klub Samobor trening i borbe u karateu, a Tenis klub Samobor 1890. osnove treninga za tenisače, u čemu se okušao i dio okupljenih učenika. Gimnastički klub Samobor pokazao je osnovne elemente gimnastike, a Šahovski klub Samobor prikazao je kratku šah-mat pariju. Trening i borbe bili su dio prikaza Judo kluba Samobor, a atletske discipline školarcima je dočarao Atletski klub Samobor 2007.

Kako se odvija trening u nogometnoj školi pokazali su nogometši NK Samobora i NK Bregane, a na umjetnu stijenu penjalo se uz pomoć Udruge Breganja. Potom je red došao na Stolnoteniski, pa Košarkaški te Odbojkaški klub Samobor koji su prikazali kako izgledaju njihovi treninzi. U istom ritmu s prezentacijom je nastavio i Ženski rukometni klub Samobor, a za njim i skupina “Sport za sve” s aerobicom. Kratku trening utakmicu odigrali su Rukometni klub Rudar i RK Mladost ’09, a Moto cross klub Marović prezentirao je motocross ispred glavnog ulaza u Osnovnu školu Bogumila Tonija.

Dijelu sportaša loše je vrijeme, nažalost, omelo prezentaciju jer su se svi zbog kiše morali stisnuti pod krov dvorane gdje su program vodili Mislav Maroević i Kristina Kirschenheuter.

Samoborski športski savez za ovu je prigodu izdao i brošuru nazvanu “Postani sportaš” s popisom svih sportova grada Samobora, adresarom klubova te objašnjenjem zašto je sport dobar za djecu i mladež i što pojedini sport razvija u djece. Brošura je izašla u nakladi od 2500 komada i svaki školarac u Samoboru dobit će je tijekom promotivne akcije sportova, koja će u školama grada Samobora trajati do kraja rujna s prigodnom izložbom uspjeha samoborskih sportaša.

Danas, na Hrvatski olimpijski dan, pozvani su i svi građani Samobora da se bave sportskim aktivnostima po vlastitom izboru, odnosno tjelesnim aktivnostima koje smatraju primjerenim svojoj dobi, tjelesnoj spremi ili zdravstvenom stanju, uzimajući u obzir i raspoloživost sportskih terena i objekata.

Na fotografijama pogledajte kako je to izgledalo u prvom dijelu ovog programa.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Odlično organizirano, a prezentacije nekih sportova su bile jako dobre.
    Čestitke novoj tajnici sportskog saveza. Prošlih godina su prezentacije bile pred samim sportašima kluba koji je radio prezentaciju. Djece iz škola i vrtića nije bilo jer ih nitko nije organizirao. Ovo je sada jedna potpuno nova priča.
    Svaka čast na organizaciji.