Umjetnici fiša iz Strmca uvjerljivo slavili na Svetonedeljskoj fišijadi

8. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.649 Pregleda

Pobjednik 15. svetonedeljske fišijade, održane u subotu poslijepodne na obalama jezera Rakitje kod ribičkog doma, uvjerljivo je postao Shakespeare Team iz Strmca, odnosno njegov kuharski dvojac Predrag Vojvodić i Davor Huić. Drugo mjesto pripalo je Vukoić prijevozu iz Kalinovice koji su činili Dalibor Sakoman i Ivica Vukoić, a treće suorganizatoru manifestacije, Športsko-ribolovnom društvu Rak iz Rakitja za koje su kuhali Marijan i Jasna Čižmešija. Za natjecanje se bila prijavila 41 ekipa, sudjelovalo ih je 37, a fiš su na ocjenjivanje dale 34 ekipe, pa je stručni žiri imao puna usta posla. Činili su ga Zlatko Homen kao predsjednik te Denis Špoljarić i Darko Tomljenović.

Većina natjecatelja bila je iz svetonedeljsko-samoborskog kraja, dijelova Zagrebačke županije, ali I šire regije sjeverozapadne Hrvatske te iz Slavonije. No, bez gromoglasnih pucnjeva Kuburaškog društva Gromovnik ne bi bilo ni početka, a niti kraja kuhanja ni na ovogodišnjoj Fišijadi.

Pehare, medalje i nagrade sponozora Fišijade, Limarije Sebastijan i Vinarije Kurtalj, najboljima su uručili hrvatski zastupnik u Europskom parlamnetu Davor Stier, svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin te vlasnik Vinarije Kurtalj Drago Kurtalj.
Kuriozitet natjecanja bio je nastup fiš-majstora iz Veleposlanstva Republike Indonezije, koji su posjetiteljima dijelili svoja egzotična riblja jela. S njima je bio i indonezijski veleposlanik u Hrvatskoj.

Kišovito vrijeme nije nimalo omelo posjetitelje Fišijade, kojih je ove godine bilo oko 1500. Organizator fišijade, Turistička zajednica grada Svete Nedelje, potrudio se nahraniti sve željne dobroga fiša, skuhavši ga u velikom kotlu od 600 litara.

I dok se fiš-majstori nisu odvajali od svojih kotlića, publika se, uz voditelja Branka Ilića Majka, ove godine zabavljala uz pučke igre – potezanje konopa, brzo ispijanje gemišta za žene, bacanje kamena s ramena i slične. Najbolje igrače poklonima su nagradili Turistička zajednica grada Svete Nedelje, Limarija Sebastijan te Pizzeria Jezero.

Davor Dretar Drele bio je glavni voditelj fešte i sjajno se nadopunjavao s Mirkom Švendom Žigom i njegovim Bandistima, a estradni prostor rado su prepuštali i raspjevanim i rasplesanim posjetiteljima. Uza sve to, na okolnim štandovima moglo se birati i iz ponude suvenira te domaćih tradicionalnih jela i kolača.

Pokrovitelj Svetonedeljske fišijade i ove godine bio je Grad Sveta Nedelja te Zagrebačka županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.