Susreti rudarskih tamburaša

8. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.545 Pregleda

Tradicionalno, svake godine prvu nedjelju u rujnu, rudarski tamburaši imaju svoj dan. Nekoliko generacija tamburaša iz Ruda, uglavnom bivših i sadašnjih članova KUD-a Oštrc, već 14 godina uzastopno organiziraju cjelodnevno druženje.

Kao i svake godine, susreti su započeli sviranjem na jutarnjoj misi u crkvi Svete Barbare u Rudama, gdje su se prisijetili pokojnih tamburaša koji su se s njima družili prijašnjih godina. Nakon mise krenuli su u Cerje kod svog ovogodišnjeg domaćina Željka Kupresa. Na taj su način ove godine po prvi put učinili iznimku i Susrete rudarskih tamburaša organizirali izvan Ruda, na veliko veselje dvojice tamburaša iz Cerja.

U Cerju ih je čekao pripremljen fini doručak, nakon kojeg je krenuo prvi dio svirke u kojoj je svaka od pet generacija odsvirala nekoliko pjesama. Najprije su se predstavili ovogodišnji domaćini, Tamburaški sastav Košeki, pa potom Trilikumi, zatim Bez Kontrole, pa Kmice te na kraju najstariji tamburaši – Traperi. Tako su se do ručka uz svirku i razgovor izredali svi tamburaški sastavi. Uz opuštenu atmosferu, nakon ručka i neizbježnih delicija s ražnja, nastavila se zajednička svirka svih 30-ak tamburaša do kasnih večernjih sati.

Matija Guliš

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.