U ponedjeljak počinje škola!

6. rujna 2014.
Komentari isključeni
1.302 Pregleda

U ponedjeljak, 8. rujna, bit će prvi nastavni dan u novoj školskoj godini.

Ove godine u školske klupe prvih razreda na području Samobora i Svete Nedelje sjeda 559 prvašića, 363-oje u pet samoborskih osnovnih škola, te 196 u Osnovnoj školi Sveta Nedelja.

Najviše prvoškolaca na samoborskom području upisano je u Osnovnu školu Bogumila Tonija. Polazit će je 145 đaka-prvaka, 106 u matičnoj školi, 22-oje u Farkaševcu te 17-ero u Mirnovcu. U školu Samobor krenut će 118 učenika prvih razreda, 97-ero u matičnoj školi, 16-ero u Celinama te petero u Smerovišću.

Škola Milana Langa u Bregani u novu je školsku godinu upisala 62-oje učenika prvih razreda od kojih će dvoje biti polaznici Područne škole u Grdanjcima, a ostali će zauzeti klupe matične škole. Svetomartinska škola Mihaela Šiloboda upisala je ove godine 21-og učenika, a škola u Rudama njih 17, od kojih će dvoje polaziti školu u Manjoj Vasi.

Na području grada Svete Nedelje 43-oje prvašića krenut će u matičnu školu. Novu školu u Rakitju polazit će ove godine 64-ero đaka-prvaka, a školu u Strmcu 55 učenika prvih razreda. U školu u Kerestincu upisano ih je 28, a u područnom objektu u Rakovom Potoku prvi će razred polaziti šestero učenika.

Za sve prvoškolce, ali i njihove roditelje, prvi dan škole najuzbudljiviji je dan zbog susreta s novom sredinom, upoznavanja učitelja ili učiteljice koji će se s njima družiti sljedeće 4 godine te stjecanja novih prijatelja. Zbog toga su za sve njih priređene i priredbe dobrodošlice.

U školi u Bregani priredba za prvašiće bit će u 8 sati. U “bogumilcu” te u školama Samobor i Rude prvoškolci će biti dočekani u 10 sati, a u Svetom Martinu pod Okićem u 11.

Svim samoborskim prvašićima i njihovim roditeljima, uz prvi školski dan, čestitku je uputio i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak. On im poručuje: S prvim danom škole počinje najuzbudljivije razdoblje vašeg života. Pred vama su prve školske knjige preko kojih ćete steći nova znanja te razvijati svoje sposobnosti i nadarenosti. Želim vam da se zajedno s vašim učiteljima i roditeljima, ali i novim prijateljima radujete učenju kroz igru i druženje. Neka vam ta znanja budu poticaj za sretniju i ljepšu budućnost.
Posebnu čestitku upućujem svim roditeljima jer oni su ti koji djecu izvode na pravi put, kao i svim učiteljima i nastavnicima kojima želim puno uspjeha u radu. Svim učenicima i prosvjetnim radnicima samoborskih škola želim sretan početak nove školske godine. Neka vas ovaj novi početak motivira da budete još bolji i uspješniji u stjecanju novih znanja, vještina i spoznaja kako bismo i na taj način doprinijeli razvoju našeg grada – poručuje gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Na svetonedeljskom području gradonačelnik Drago Prahin obići će u 9 sati prvašiće u školi u Svetoj Nedelji, a u 10 sati i sve mališane u Rakitju. Njegov zamjenik Damir Halužan družit će se od 9 sati s đacima-prvacima u Kerestincu, a od 11 s prvašićima u Strmcu, dok će drugi Prahinov zamjenik, Ivica Pavlić, u 8 sati i 45 minuta biti na prvom školskom satu u Rakovom Potoku. Sva trojica će im tom prigodom uručiti i gradske poklone.

skola2 (824 x 1236)

Policija provjerila prometnu signalizaciju oko škola

Prije početka školske godine 2014./2015., samoborska policija obišla je uže zone svih osnovnih i područnih škola na području gradova Samobora i Svete Nedjelje i utvrdila da je stanje prometne horizontalne i vertikalne signalizacije u zadovoljavajućem stanju. Ujedno napominju da će za sve prvoškolce i ove godine organizirati stručna predavanja o ponašanju u prometu. Roditeljima skreću pozornost da u nekoliko prvih dana budu prisutni kod dolaska i odlaska djece u školu te da svojim ponašanjem daju primjer djeci kako se ponašati u prometu.

Prema novim odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji se odnosi na visinu djeteta koje se prevozi u motornom vozilu na prednjem sjedalu, dijete mora biti visoko najmanje 150 centimetara, a ako je dijete niže tada mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Na srednjim ili stražnjim sjedalima djeca se mogu prevoziti u motornom vozilu i biti vezana sigurnosnim pojasom samo ako su visine iznad 135 centimetara, a ako je dijete niže tada mora sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja ili mora biti u dječjoj sjedalici.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.