“Plac pod cirkvom” za povratak u prošlost

6. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.569 Pregleda

Još je jedna inicijativa, ali ne politička, danas djelovala u Samoboru vrativši dio njegove stroge gradske jezgre u šezdesete godine prošloga stoljeća. Riječ je o udruzi Etno-fletno, koja se već nekoliko godina pokazuje kao nepresušan izvor raznih inicijativa kako oživjeti samoborsku starinu, prikazati negdašnji život i njegove vrijednosti, očuvati tradiciju i običaje, biti zanimljiv i današnjim generacijama stanovnika Samobora te obogatiti turističko-manifestacijsku ponudu. Sve to i ovaj je put bilo sadržano u programu nazvanom “Plac pod cirkvom”, uprizorenom na Trgu kralja Tomislava ispod župne crkve Svete Anastazije gdje se davnih dana i u stvarnosti trgovalo.

19 (757 x 568)

Ni u ovom prikazu nije uzmanjkalo sira, putra, vrhnja, mleka, jajca, krumpira, bažula, buča i raznih drugih domaćih proizvoda, pa licitarskih i medičarskih, te živih racica, guski, kokica i druge peradi koja se nekad donosila na plac. Kumice su prodavale, milostive kupovale, a sva okupljena svita motala oko placa tražeći nešto za sebe.

20 (757 x 568)

Dopuna zbivanjima na placu bili su Šafraneki, gospon Fulir, Mina, planinari i muzičari iz popularnog antologijskog hrvatskog filma “Tko pjeva, zlo ne misli”, dobrim dijelom snimanog i u Samoboru, koji su se uživjeli u svoje uloge te mjuziklom privukli pozornost brojnih Samoboraca i gostiju grada. A jedna od gošći ovog igrokaza Udruge Etno-fletno, bila je i prava gospođa Šafranek, odnosno glumica Mirjana Bohanec, koja je utjelovila njezin lik na filmu. Nju je, pak, u igrokazu, odglumila solistica Vokalnog ansambla Samoborke Lidija Mogulić otpjevaši samoborskom Fuliru “Ja ljubim…”.

21 (757 x 568)

Povratak u prošlost i u neka, s današnje perspektive, puno romantičnija i manje dramatična vremena, u mnogih je probudio emocije koje se nisu prikrivale. Sve skupa pod kontrolom je imala predsjednica Udruge Etno-fletno Marija Lindić, sa svojim suradnicima, koja je na početku programa pozdravila i gradske dužnosnike, Branimira Šiljka, Juru Horvata i Hrvoja Frankića.

Punjenje škrablice Udruge Etno-fletno jamčilo je siguran dobitak na tomboli jednog od proizvoda s ovog starog placa.

Kao i uvijek, kamera je za potrebe udruge zabilježila sve vrijedne trenutke ove priče za koju su mnogi poželjeli da se ponovi. Poznavajući upornost i fletnost ove nadahnute udruge, zasigurno se uskoro može očekivati nešto slično.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.