Završni Coaching u Bregani

4. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.393 Pregleda

Svi sudionici projekta “Kolegijalno podupiranje među učiteljima, po načelima coachinga, s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za učenike – PEERTNER” po prvi put su se okupili u Hrvatskoj. Projekt se financira sredstvima Europske unije kroz program za cjeloživotno učenje Comenius Regio partnerstva. Škole partneri u projektu su Osnovna škola Milana Langa iz Bregane i Osnovna škola Martina Krpana iz Ljubljane, uz potporu Grada Samobora i Hrvatskog učiteljskog društva s hrvatske strane, a Zavoda za školstvo i Skupine Primera sa slovenske strane.

Osnovna škola Milana Langa u Bregani bila je domaćin posljednjeg susreta na kojem su se okupili, uz domaćine, učitelji OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, predstavnica Grada Samobora Marija Galic Kotarski, predstavnica Hrvatskog učiteljskog društva Marica Jelenić i predstavnici samoborskih osnovnih škola i Glazbene škole. Bili su gosti cjelodnevnog programa čiji je cilj bio razmjena iskustava i prezentiranje raznih školskih aktivnosti škole domaćina.

2 (1024 x 768)

Ravnatelj škole Igor Matijašić pozdravio je sve prisutne i prepustio riječ predavačicama. Gošća iz Slovenije Iris Kravanja Šorli održala je predavanje “Kolegijalni coaching za učitelje kot krepitev socialne kompetence in komunikacijskih veščin”. Učiteljice breganske škole, Ivana Smolej Kolarek i Aleksandra Gudlin Mićić, predstavile se rad zajednice “Učitelji koji uče” te primjenu coaching metoda u radu s roditeljima i učenicima koje su ilustrirale brojnim primjerima i fotografijama. Nakon zanimljivih predavanja, svi su bili oduševljeni nastupom starije bubnjarske skupine koju vodi učitelj Marin Rimac.

Razgledavanje škole s posebnim osvrtom na pojedine aktivnosti odvijalo se u 3 skupine. Učiteljice Sanja Rapljenović i Vesna Benda pripremile su mnoštvo dokumenata, plakata i fotografija o povijesti Bregane i školstva u Bregani. Učiteljice Maja Pritišanec Jug, Helena Bišćan Motočić i Jasmina Dadić pokazale su kostime izrađene za fašnik, govorile su o tradiciji samoborskog fašnika i uspješnom sudjelovanju škole, koja je na njemu pobijedila nekoliko puta. Učiteljica Bišćan Motočić istaknula je koja su najčešća imena i prezimena u školi u Bregani, a do ovih rezultata došli su učenici istraživačkim radom. Učitelj Milan Librić predstavio je istraživački rad o potočnom raku. O haiku grupi, spomenicama škole, radu knjižnice i knjizi Milana Langa “Samobor – narodni život i običaji” govorila je knjižničarka Dubravka Mataušić. Učitelj Rimac je u svojoj učionici pripremio izložbu glazbenih instrumenata i sve predstavio na duhovit i zabavan način. U predvorju škole učiteljica Kornelija Turić Dorotić postavila je štand s proizvodima Učeničke zadruge Plemka (nakit, keramika, ocat…). Osim imenovanih učitelja svi ostali sudionici seminara iz breganske škole aktivno su sudjelovali u prezentaciji programa.

3 (1024 x 768)

Kiša je malo pokvarila plan i program ovog projekta, pa gosti nisu mogli obići našu poučnu stazu, baru i učionicu na otvorenom.

Nakon snimljene zajedničke fotografije u Bregani, svi sudionici autobusima su otputovali u Područnu školu Noršić Selo. Došli su vidjeti školu koju je ove 2013./2014. školske godine pohađalo samo 13 učenika. Učiteljica Marija Aščić prezentirala je aktivnosti tijekom ove školske godine. Mnogi su ostali iznenađeni ljepotom krajolika, škole, školskog dvorišta te raznovrsnim aktivnostima. Učenici osim što uče, glume, plešu, pjevaju… izrađuju glazbeni instrument, rade u školskom voćnjaku, organiziraju projektne dane, pletu nakit od perlica, uzgajaju ljekovito bilje, sade češnjak, brinu se o pčelama… Svi učenici članovi su Učeničke zadruge Plemka koju vodi učiteljica Turić Dorotić. Svi su se mogli okrijepiti biljnim čajevima (iz vlastitog uzgoja) i kušati češnjak s bučinim ili maslinovim uljem.

4 (1024 x 768)

Ručak je bio za sve sudionike organiziran u restoranu “Kod spilje” u Otruševcu, a nakon ručka bilo je razgledavanje poznate Grgosove spilje. Završetak susreta bio je u Samoboru. Gosti su svakako željeli doći vidjeti Trg i znamenitosti te kupiti suvenire ili barem kušati kremšnitu.

Marija Aščić, prof.
Sanja Rapljenović, prof.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.