Likovna grupa PIR na tragu intime

3. rujna 2014.
Komentari isključeni
2.143 Pregleda

Osmero mladih likovnih umjetnika predstavilo se sinoć u maloj dvorani Galerije Prica na otvorenju zajedničke izložbe svojih djela pod nazivom „Tragom intime“. Šestero od njih, Jelena Copak, Iva Gluhinić, Marija Koruga, Leda Lebarić, Alisa Ramić i Valentina Supanz djeluju kao Grupa PIR, a povezuje ih zajedništvo stvoreno tijekom studija i rad pod vodstvom profesora Zlatka Kauzlarića Atača, koji ih je počastio svojim dolaskom na otvorenje ove samoborske izložbe. Među njima je i jedna Samoborka. To je Iva Gluhinić, koja ih je, pak, povezala s Galerijom Prica u kojoj su pronašli utočište za svoju drugu skupnu izložbu. Šest djevojaka iz Grupe PIR privoljelo je još dvoje svojih prijatelja, Ivanu Koren i Davida Mohamada Shreima, da im se pridruže te svojim uratcima obogate fundus ove izložbe.

Svi oni nakon diplomiranja odabiru svoj put vođeni svojstvenim stvaralačkim impulsom, a djela koja stvaraju odraz su njihovih trenutnih preokupacija, promišljanja i preispitivanja. Njihovo poniranje u područje intime, proces je osvješćivanja njihovih želja i potreba, kao i nesigurnosti i strahova – rekla je na otvorenju povjesničarka umjetnosti i autorica izložbenog kataloga Sonja Švec Španjol.

izl9 (1024 x 768)

Inspiracija Samoborke Ive Gluhinić za njezin akrilik na medijapanu nazvan “Impresija 9” bila je Samoborska glazbena jesen. Izazov prenošenja apstraktnog pojma glazbe u materiju slike Iva je uspješno riješila pronalaženjem srodnih karakteristika dvaju posve različitih medija – zvučnog i vizualnog. -Fluidnost glazbe dočarala je primjenom razrijeđene boje koja slobodno teče daskom, čime se izvođenje glazbe u vremenu interpretira slikarskim zapisom boje u prostoru – navela je za njezino djelo Sonja Švec Španjol.

Ovu prvu jesensku izložbu u Galeriji Prica otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Samobora Branimir Šiljak, a novu sezonu aktivnosti u Pučkom otvorenom učilištu najavila je njegova nova ravnateljica Jelena Vojvoda.

Izložba se može razgledati do 28. rujna, u radno vrijeme Galerije Prica. Ono je utorkom, srijedom i četvrtkom od 9 do 14 sati, petkom od 13 do 19 te subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.