Financijsko pokriće za sanaciju Trebeža

26. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
2.160 Pregleda

Predajom Odluke o financiranju sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež, kojom je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Gradu Samoboru odobrilo sredstva za ostvarenje tog projekta ukupno vrijednog 12 i pol milijuna eura, danas je obilježen početak provedbe ovog složenog zahvata. Samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku svoju je odluku na prostoru nekadašnjeg odlagališta otpada Trebež uručio ministar Mihael Zmajlović, u nazočnosti direktora Fonda za energetsku učinkovitost Svena Müllera. Europska unija u ovu sanaciju preko kohezijskog fonda ulaže 85 posto sredstava, odnosno 81 milijun kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 15 posto, tj. 15 milijuna kuna. -Grad Samobor nema troškova u vezi s ovim projektom – posebno je istaknuo ministar Zmajlović.

trebez4 (1024 x 768)

Gradonačelnik Krešo Beljak zahvalio je ministru na suradnji i napomenuo da ova odluka ima velik značaj za Grad Samobor, a posebno za stanovnike četriju mjesnih odbora, koji su desetljećima bili izloženi raznim oblicima mogućih zaraza i smradu smetlišta. -Ta ekološka bomba – podsjetio je Beljak – zatvorena je prije 10-ak godina, a ono što slijedi trebao bi biti i konačni kraj prijetnji našem okolišu, a posebno izvorištu pitke vode, koji je nizvodno, na području Strmca, iz kojeg se vodom opskrbljuju zapadni dio grada Zagreba, veći dio Samobora i Sveta Nedelja.

-Sljedeći korak je raspisivanje natječaja za projekt i izvođače radova i to već sljedeći mjesec – naglasio je Sven Müller. Početak radova – dodao je – očekuje se u proljeće sljedeće godine s rokom završetka sanacije krajem 2016. -U Hrvatskoj je – napomenuo je još Müller – evidentirano 301 ovakvo odlagalište, 120 ih je sanirano, 44 odlagališta su u postupku sanacije, a ostala u pripremi za sanaciju preko kohezijskog fonda.

-Ovime – rekao je Mihael Zmajlović – nastavljamo poticati gradonačelnike i načelnike općina da pripremaju projekte, pratimo ih stručno i financijski u Ministarstvu i u Fondu ne bismo li maksimalno ubrzali sanacije i dostigli rokove za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. -Da bi se taj sustav uspostavio potrebno je sanirati i zatvoriti sva postojeća odlagališta, paralelno s tim izgraditi centre za gospodarenje otpadom, odnosno nova postrojenja gdje će se otpad obrađivati i prerađivati te uvesti razvrstavanje, odnosno primarnu selekciju otpada na svim razinama – ističe Zmajlović.

Projekt sanacije Trebeža realizirat će se na način da će se na postojećoj lokaciji otpad prekriti nepropusnim slojem uz gradnju sustava pasivnog otplinjavanja. Gradit će se i hidraulička barijera radi trajnog sprečavanja mogućeg širenja onečišćenja iz odloženog otpada na okolno tlo i podzemne vode na vodozaštitnom području vodocrpilišta Strmec. Na nepropusnom završnom pokrovnom sloju posadit će se autohtono zelenilo.

trebez5 (1024 x 768)

Odlagalište Trebež, podsjetimo se, od središta Samobora udaljeno je 3 i pol kilometra, a na njemu se od 1968. do 2007. odlagao komunalni i neopasan industrijski otpad nekadašnje Općine Samobor, a kasnije Grada Samobora te Općine, odnosno Grada Svete Nedelje. Procjenjuje se da je na Trebežu odloženo oko 377 tisuća tona otpada, koji zauzima oko 37 tisuća četvornih metara prostora.

-Samobor rješenje pitanja gospodarenja otpadom vidi u suradnji s Gradom Zagrebom s obzirom na to da se buduće potencijalno županijsko odlagalište otpada planira graditi u istočnom dijelu Zagrebačke županije, što je za Samobor predaleko i znatno bi poskupjelo odvoz smeća na lokaciju Tarno kod Ivanić Grada – smatra gradonačelnik Krešo Beljak. -Dan danas smo vezani s Gradom Zagrebom jer i trenutno odlažemo smeće na Jakuševcu, pa ćemo sa zagrebačkom vlašću pokušati iznaći i trajnije rješenje za gospodarenje otpadom – istaknuo je Beljak. Što se tiče sustava razdvajanja otpada, on će zaživjeti tek kad se uvedu oštre sankcije za prekršitelje odluke o odvajanju korisnog otpada – mišljenja je Beljak. Utjecaj na svijest i preodgoj ne daju rezultate – kaže Krešo Beljak i s tim u vezi napominje da je žalosno što se i u postojećim spremnicima za papir, staklo, plastiku… često pronalazi i drugovrsni otpad zbog čega sustav odvajanja postaje neučinkovit.

Uz gradonačelnika Beljaka na Trebežu su danas bili i svi gradski čelnici, njegovi zamjenici Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak te trenutni direktor Komunalca Miljenko Beljak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Ovog Zmajlovića više nigdje ne doživljavaju, samo čekaju da već jedamput ode, o onda on dolazi u Samobor i prodaje maglu.