Duhom ljubavi do povratka ljudskih vrijednosti

15. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
2.773 Pregleda

Danas je blagdan Velike Gospe. Središnja euharistija u samoborskoj franjevačkoj crkvi, koja je posvećena Marijinu Uznesenju na Nebo, održana je jutros u 10 sati. U koncelebraciji s više svećenika predvodio ju je donedavni porečko-pulski biskup, monsinjor Ivan Milovan. O Marijinu blagdanu, koja je duhom i tijelom uznesena na Nebo, biskup je rekao da se danas ljudsko tijelo štuje u smislu idolopoklonstva, odnosno kao krivobožanstvo s jedne strane te kao prezir u smislu logora, trgovine ljudima i prostitucije s druge strane. -Stoga je kršćanska poruka Marijina blagdana – rekao je Ivan Milovan – da je i naše tijelo sveto i da će biti preobraženo jer u Božjim očima ima neizmjernu vrijednost.

Duh i tijelo mnogih danas je zaraženo hedonizmom, egoizmom i konzumerizmom – naglasio je monsinjor Milovan, a osvrnuo se i na izopaćene načine ljubavi prema duhu i tijelu.

5 (1024 x 768)

Pozvavši mlade da ne podlegnu drogama i prekomjernom alkoholu, biskup je progovorio riječ, dvije i o povratku izgubljenim ljudskim vrijednostima, a to su u ovom besperspektivnom i crnom svijetu kakvim smo okruženi ljubav, praštanje, milosrđe, solidarnost, plemenitost i radost srca. Na takvim vrijednostima grade se osobni život i uspješan brak i obitelj kao temeljne stanice ljudskog života – poruka je biskupa Milovana.

“Slučaj Dajla”

Široj javnosti monsinjor Ivan Milovan poznat je kao biskup koji se prije 3 godine usprotivio Vatikanu u borbi za očuvanje crkvene imovine župe Dajla pokraj Novigrada koju, protivno pritiscima dijelova klera, nije želio predati talijanskim benediktinicima iz Praglie pokraj Padove. Tvrdio je da su oni za tu zemlju koju su nekad posjedovali bili obeštećeni Osimskim sporazumima između nekadašnje Jugoslavije i Italije. Nakon jednogodišnjeg spora, papa Benedikt XVI. prihvatio je iznuđenu ostavku biskupa Milovana i umirovio ga prije vremena prema Zakoniku kanonskog prava.

Slučaj Dajla i dalje je na sudu, a biskup u miru Ivan Milovan o svemu što je prošao u vezi s Dajlom kaže da se danas osjeća rasterećenim i vjeruje da nije bio neposlušan Papinu autoritetu u svojoj ustrajnosti u stavu koji je zauzeo. -Danas živom kao slobodan čovjek i mirno spavam – kaže monsinjor Milovan, koji je sada, s biskupom Bogovićem, posvećen istraživanju zločina Drugog svjetskog rata i poraća.

Simptomatično je da je i u svojoj današnjoj propovijedi govorio o duhovnim vrijednostima i žrtvi u liku Marije. -Samo življenje tih vrijednosti uzdići će nas u dostojanstvu makar bili i materijalno oskudni. Ne dajmo da nas se svodi na površna bića i da nam se nameće lagodan površinski život. Za ostvarenje dobra potreban je trud, zalaganje, pa i žrtva – poručio je propovijedajući monsinjor Ivan Milovan, pozvavši se na riječi svetog Ivana Pavla drugog.

4 (1024 x 768)

Gvardijan franjevačkog samostana u Samoboru, Krunoslav Kašnar, biskupa Milovana poznaje od studentskih dana, pa je vjernike na početku mise podsjetio na njegova biskupska i životna gesla: “Graditi u ljubavi” i “Mali koraci u ljubavi” uz pomoć kojih je puno laika uključio u život Crkve kroz razna vijeća i Caritas.

S tim malim koracima u ljubavi svećenik Ivan Milovan je prije nešto manje od mjesec dana proslavio i svoju zlatnu misu, odnosno 50 godina svećeništva.

Svećenički oproštaji

A većina samoborskih franjevaca danas je slavila ili će večeras, odnosno u nedjelju slaviti svoje posljednje mise u ovdašnjoj crkvi jer u ponedjeljak odlaze na nove dužnosti i službe diljem Franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda. To su svećenici Krunoslav Kašnar, Amat Lotspeich, Krunoslav Kocijan, Željko Janjić, Remigije Mlinarić i fratar laik Josip Lacković. Slijedom redovitih premještaja, na njihova mjesta tijekom sljedećega tjedna dolaze novi svećenici i laici. To su, pak, Lucije Jagec, Marin Grbešić, Patar Kinderić i Zdravko Čukelj. Gvardijanom samostana postat će fra Nikola Vukoja, sakristan ostaje fra Juraj Vrančić, a Tabor će i dalje voditi fra Ivan Matić.

Recimo i to da kapelansku službu u župi svete Anastazije napušta velečasni Mario Pavić i odlazi za župnika u Soblinec, dok na njegovo mjesto stiže mladomisnik Josip Čulig. Do zamjene će doći i u župi Sveti Martin iz koje odlazi velečasni Božo Belinić, a župu preuzima Siniša Hegedušić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.