Gradnja zaštitnih nasipa uz Savu bliži se kraju

13. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
1.811 Pregleda

Radovi na izgradnji zaštitnih nasipa na ušću Gradne u Savu ovih su dana pri završetku.

Hrvatske vode su javnim natječajem ustupile radove iz druge etape Vodoprivredi. Riječ je o 2 kilometra i 100 metara uspornog lijevog nasipa od ušća Gradne uzvodno, dok ukupna investicijska vrijednost ugovorenih radova druge etape iznosi 13 milijuna i 850 tisuća kuna. Njome je obuhvaćena i gradnja dvaju armirano-betonskih mostova preko Gradne i to u Savršćaku i Celinama. Ova etapa uključuje još izgradnju ustave Bistrac sa zapornicom kojom se regulira protok Save uzvodno Gradnom i Bistracom.

U tijeku je i gradnja novog korita vodotoka Bistrac u dužini od 680 metara. To je vrlo složen zahvat jer su zapornice koje sprečavaju dotok Save kroz Bistrac vrlo zahtjevne.

Vrlo značajna sredstva u svrhu zaštite našeg područja zaobalja Save, Hrvatske vode planiraju uložiti i u 2015.godini. To su lijevoobalni nasip potoka Rakovice od zaseoka Prelci do ušća s gradnjom mosta preko Rakovice, uređenje vodotoka Bistrac te izgradnja kanala dužine 1609 metara s ustavom Zlodi. Još je predviđen početak radova na izgradnji kanala između Medsava i Savrščaka.

Nakon završetka svih planiranih radova građani i gradsko vodstvo napokon bi mogli biti zadovoljni, jer bi time zaštita našeg područja od visokih vodnih valova Save bila dovršena. Kao što se zna otprije, i dalje je neizvjesno hoće li se uopće planirati izgradnja hidroelektrane Zaprešić što bi iziskivalo korekcije ovih nasipa na našem području.

Adolf Paar

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.