Mladi znanstveni “čarobnjaci”

5. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
1.606 Pregleda

Svatko tko se proteklih nekoliko dana zatekao nedaleko Osnovne škole Bogumila Tonija, a posebno danas, ostao je pomalo začuđen aktivnostima u i ispred škole. Cijeli jedan učenički razred, sastavljen od djece iz svih samoborskih škola, bavio se znanstvenim aktivnostima, proučavanjem različitih znanstvenih metoda te praktičnim primjerima i pokusima iz biologije, kemije, fizike, matematike i drugih prirodnih, ali i društvenih znanosti.

Polaznici i mentori ovogodišnje Ljetne tvornice znanosti prikazali su, naime, tijekom današnjeg dana u predvorju škole Bogumila Tonija što su ovoga ljeta radili i naučili u radionicama, koje su u 6 proteklih dana okupile 28 polaznika. Klub samoborskih studenata podijelio ih je u 4 skupine, pa su učenici trećeg i četvrtog razreda proučavali zdravu hranu, petaši i šestaši bili su zaokupljeni čarobnim svijetom brojeva i svemirskim granicama, dio sedmaša i osmaša bavio se DNA molekulom života, a dio forenzičkim pitanjima.

Ovo je bila osma po redu Ljetna tvornica, kakve se, osim u Samoboru, tijekom ljeta održavaju i u Splitu i Čakovcu. Koordinator samoborskog programa, Sunčan Stilinović, nakon današnje završne prezentacije nije krio zadovoljstvo s radom i znanjem budućih mladih zanstvenika, vjerujući8 da će se okupiti i sljedeće godine.

Jedan od mentora, kemičar Darko Vušak, naglasio je da polaznici ovakvih radionica nisu, kako se najčešće kaže, obična djeca, već iznadprosječna, koja uvijek žele znati više, a fizičar Bruno Mladineo istaknuo je važnost pratičnog rada kakvog je malo u redovitom obrazovanju.

Svi su na kraju, i polaznici, i mentori – mahom studenti, za uspješno proučavanje različitih područji znanosti, nagrađeni diplomama. Uz ostale, njihovom završnom programu nazočili su i predstavnici Grada Samobora, Marijan Kižlin i Krunoslav Znika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.