Kvantna fizika od crnih rupa do financijskih tržišta

5. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
1.139 Pregleda

Razgovor o istinama i zabludama u kvantnoj mehanici upriličio je sinoć u Gradskoj knjižnici Klub samoborskih studenata. Bilo je to drugo proaktivno vanjsko predavanje za građanstvo u sklopu Ljetne tvornice znanosti, koja danas završava u Osnovnoj školi Bogumila Tonija.

Predavač, doktor znanosti Davor Horvatić, inače docent na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, uz kratki je presjek povijesti razvoja kvantne teorije od Plancka, preko Hawkinga do Schrödingera, okupljenima u knjižnici govorio i o praktičnoj primjeni kvantne fizike i kvantne mahinke koja je njezin dio.

Kvantna fizika izrazito je popularna tema jer i dalje obiluje neodgovorenim pitanjima i toliko toga je u njoj podložno nekoj novoj interpretacji. S druge strane kvantna fizika dio je industrije, nema pokusa koji bi joj proturječio i ne možemo zamisliti današnje temelje fizike bez nje – rekao je Horvatić. Primjer za to bili su mu mobiteli koje danas gotovo ima svako dijete te prekidači za struju koji su dio svakog doma i ureda. Nije izostao ni najavljeni prikaz kvantne fizike u rasponu od, reklo bi se, popularnih crnih rupa, do financijskih tržišta. Davor Horvatić se u svom predavanju dotaknuo i nekih rubnih, ali uvijek intrigantnih pseudoznanosti i teorija, poput čudotvornih proizvoda i raznih zaštita od zračenja. Koliko su nakon svega postale jasnije sile koje vladaju našim mikro i makro svijetom, spoznat će se možda na nekom sljedećem predavanju.

Glavno područje istraživanja dr. Davora Horvatića je fizika kritičnih fenomena i kvantna teorija polja. Autor je 30  znanstvenih radova, organizator domaćih i međunarodnih konferencija i popularizator zananosti s više od stotinu javnih nastupa.

Cijeli ovaj ciklus znanstvenih predavanja i radionica završava danas u 11 sati u predvorju škole Bogumila Tonija gdje će polaznici ljetnog programa prikazati što su radili i čemu su ih sve počile ovoljetne radionice.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.