Vijenci i svijeće za junake Domovinskog rata

4. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
1.297 Pregleda

U Parku Domovinske zahvalnosti jutros je prigodnom svečanošću obilježen sutrašnji praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja. Uz izaslanstva Grada, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, samoborske policije, mjesnih odbora i roditelja poginulih branitelja , svijeće su pored spomenika upalili i predstavnici samoborskog HDZ-a, kao i građani Samobora.

crnjak (757 x 505)

Okupljenima se u ime koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata obratio Stjepan Črnjak rekavši:

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavimo Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Tog je dana 1995. Hrvatska vojska oslobodila okupirani Knin u vojno -redarstvenoj operaciji “Oluja”, operacijom kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije.

“Oluja” je uz “Bljesak” bila ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Uz sudjelovanje gotovo 200.000 hrvatskih vojnika u operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara, za što je bilo potrebno samo 84 sata.

Ponosni smo što je u toj akciji sudjelovala i naša 151 samoborska brigada, u kojoj je iskazala svu vojnu vještinu stečenu kroz ratna djelovanja 1991 i 1992 godine, visoki moral i ogromnu želju za konačnim oslobođenjem okupirane Domovine.

U Samoborskoj brigadi je tijekom Domovinskog rata sudjelovalo preko 7.500 sudionika, i bila je prva od zagrebačkih brigada koja se aktivno uključila u ratna djelovanja još u rujnu 1991 godine.

Cijena slobode koju sa tada dali Samobor i Sveta Nedjelja zaista je bila visoka – 52 mlada života položena su na oltar Domovine boreći se diljem Lijepe naše u gotovo svim postrojbama Hrvatske vojske.

Spomenik pred kojim se nalazimo trajna je uspomena na te mlade živote i naša je obveza da nikad ne zaboravimo na ciljeve zbog kojih su oni položili svoje živote – samostalna, demokratska, napredna i bogata Hrvatska, u kojoj će naša djeca i djeca naše djece imati budućnost.

Vijenac su potom u ime Grada Samobora položili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak i zapovjednik samoboske policije Renato Kos.

stanec,siljak, kos (757 x 505)I

I brojni roditelji poginulih branitelja paljenjem svijeća sjetili su se svojih hrabrih, neprežaljenih sinova koji su za slobodu Domovine dali svoje živote.

roditelji (757 x 505)P

Počast junacima Domovinskog rata odalo je i izaslanstvo samoborskog HDZ-a, predvođeno predsjednikom Gradskog odbora Mislavom Maroevićem.

mislav suzana iva 3 (757 x 505)

 

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.