Žumberački uskoci u “Boju za Klis”

1. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
1.638 Pregleda

“Uskočki boj za Klis 2014.” dvodnevna je manifestacija održana minulog vikenda, 25. i 26. srpnja, na tvrđavi u Klisu, u planinskom klancu između Mosora i Kozjaka. Tradicionalno je organizira Povijesna postrojba Kliški uskoci. Klišani i njihovi gosti, među kojima su bili i žumberački uskoci, svi odjeveni u replike povijesnih kostima, naoružani pravim mačevima, kopljima, kuburama i topovima, vratili su se i ove godine u daleku 1532. godinu ne bi li dočarali kako je izgledala osmanlijska okupacija Klisa.

Povijesna strateška važnost ove utvrde je bila zbog kontrole ulaza u Dalmaciju, a kada je uskocima ponestalo oružja, s litica se na neprijateljske osvajače bacalo kamenje ili izlijevala vruća voda i ulje. Zahvaljujući herojstvu branitelja i velikog hrvatskog vojskovođe Petra Kružića i njegovih uskoka, Turci su bili zaustavljeni u pohodu prema Zapadu.

Ministar obrane Ante Kotromanović pozdravio je organizatore i mnogobrojne turiste u Klisu i pohvalio sve koji čuvaju uspomenu na čuvare Lijepe Naše, a Počasno-zaštitna bojna Hrvatske vojske izvela je prigodni program.

U jedinstvenom ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje, osim rekonstrukcije povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske, održale su se kvalifikacije u mačevanju i turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, predstavljanje povijesnih postrojba te nastupi viteških skupina s vatrama. U “Uskočkom boju za Klis 2014.” sudjelovalo je oko 300 kostimiranih sudionika, inače članova 23 povijesne postrojbe iz raznih hrvatskih krajeva, ali i inozemne iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH.
Svake večeri nakon bitke na Trgu Mejdan nastavljao se noćni program u kojem su vitezovi i vitezice iz cijele Hrvatske pokazivali kako vješto barataju opasnim i oštrim oružjima.

Posjetitelji su mogli uživati u izvornim jelima i pićima, autohtonim rukotvorinama i suvenirima. Na sajmu starih obrta i zanata sudjelovalo je više izlagača iz Hrvatske.

Žumberački uskoci aktivno su sudjelovali u bitci kao i ivanečki, vranski i zelingradski vitezovi, Zrinska garda iz Čakovca, Praškocijeve haramije, Aureus Unicornis iz Gornje Stubice, Dubovački streličari, gradska straže iz Bakra i Šibenika, Koprivnički mušketiri i haramije, stubička Družba vitezova Zlatnog kaleža, Red čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja, Vitezovi Ružice grada, Trenkovi panduri, Društvo Poljičana Svetog Jure iz Prika, KUD Sveti Kliment iz Sitnog Gornjeg, ali i vitezovi koji su samo za ovu prigodu došli iz inozemstva poput slovenskih Belih volka, slovačkih Tostabur – Espadrones, tomislavgradskih Hajduka Mijata Tomića i mađarskih Holloenek Hungarica.

Kliški uskoci,vatrogasci iz Klisa, mještani, općina… zaslužuju pohvalu za organizaciju i njegovanja tradicije kršćanske pobjede jer uskoci su stoljećima bili čuvari Lijepe Naše.

Ovom se manifestacijom ujedno popularizira tvrđava i povijest Klisa. Tvrđava je zadnjih godina ostvarila svoju najveću popularnost zahvaljujući televizijskom serijalu Igra prijestolja, čija se četvrta sezona snimala na ovoj lokaciji. U najavi je i snimanje 5. sezone u 2015. godini.

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije pružila je financijsku potporu ovom događanju, a njezin direktor Joško Stella još jedanput je ukazao na važnost ovakvih događanja za hrvatski turizam.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.