Svetonedeljski proračun uvećan za 8 i pol milijuna kuna

1. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
3.116 Pregleda

Proračun Grada Svete Nedelje na jučerašnjoj je redovitoj sjednici Gradskog vijeća uvećan za čak 8 i pol milijuna kuna, sa 76 i pol na 85 milijuna kuna. Učinjeno je to zahvaljujući nenadanom prihodu od 2,6 milijuna kuna od uplaćenog poreza i prireza na dohodak zbog isplaćene dividende temeljem ostvarene dobiti u jednoj tvrtki. Ta je uplata na svetonedeljski račun sjela tek jučer prijepodne, pa je gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin uložio amandman na svoj vlastiti prijedlog rebalansa proračuna, koji je prvotno predviđao uvećanje za 5,9 milijuna kuna. To se uvećanje nije baziralo toliko na izvornim proračunskim prihodima, koliko na donacijama iz domaćih i stranih fondova, a tragom prijava na natječaje iz područja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

Ovako nastali “višak” proračunskog prihoda od 2,6 milijuna kuna preusmjeren je jednim dijelom na komunalnu infrastrukturu, pa je u proračun vraćeno 200 tisuća kuna za komunalno opremanje Ulice Markovići u Novakima, 1,2 milijuna kuna za nastavak radova na Nazorovoj u Strmcu te ukupno pola milijuna kuna za oborinsku odvodnju u Radničkoj i Karabljevoj ulici u Brezju.

Pola milijuna kuna za školske udžbenike

Za 100 tisuća kuna povećana je stavka za sufinanciranje kupnje školskih udžbenika, koja sada iznosi pola milijuna kuna. Osnovni kriterij za ostvarenje tog prava je cenzus od 2.200 kuna neto prihoda po članu obitelji. To, primjerice, znači da pravo na pomoć pri nabavi školskih udžbenika može ostvariti i obitelj s dva osnovca u kojoj osobna primanja ne prelaze 8.800 kuna mjesečno. Time će Grad Sveta Nedelja ove godine biti prilično široke i izdašne ruke prema mnogima kod kupnje obaveznih novih izdanja školskih knjiga i udžbenika.

Iznos od 100 tisuća kuna pridodan je za uređenje parkova i zelenih površina, odnosno za dovršenje Parka Kipišće, a za 500 tisuća kuna nabavit će se vozila za novoosnovanu gradsku komunalnu tvrtku SVENKOM i zamijeniti dotrajala u gradskoj upravi.

Aktualni sat “izbačen” sa sjednice

U sjedinjenoj raspravi o rebalansu proračuna i izmjenama programa javnih potreba u komunalnoj, kulturnoj, sportskoj i socijalnoj oblasti za riječ se najviše javljala SDP-ova vijećnica Romana Semenić. I ona, a i drugi vijećnici dijelom su na taj način iskoristili izbacivanje aktualnog sata s ove sjednice jer je na njezinu početku, na prijedlog HSS-ova vijećnika Freddyja Burića, većinom glasova odlučeno da se zbog godišnjih odmora i učestalih zasjedanja vijećnika, prosječno jedanput mjesečno, aktualni sat ovaj put ne održi.

svn 3 (1024 x 768)

Romana Semenić je napomenula da ima i drugih ulica u gradu u odnosu na ove, ad hoc ubačene u program, koje zaslužuju bolji tretman, pa je navela primjer Trešnjevačke koja se već nebrojeno puta nasipavala šljunkom, umjesto da se asfaltira. Upozorila je i na često pucanje vodovodnih cijevi u Ulici Stanka Vraza u Svetoj Nedelji, koje bi trebalo zamijeniti, a ne krpati. -Sredstva za Kipišće već su bila “podebljana” – rekla je Semenić – ukazavši pritom na jadno stanje dječjeg igrališta na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji, koje je ocijenila “živim užasom”.

svn 8 (1024 x 768)

Gradonačelnik Drago Prahin joj je odgovorio da je u proračun vraćeno samo ono što je bilo izbačeno jer zbog nenadano pristiglog novca i već sazvane sjednice nije bilo vremena za temeljitije preslagivanje komunalnog programa. -Što se vodovodnih cijevi tiče – rekao je Prahin – Vodoopskrba i odvodnja ima u planu njihovu zamjenu u vrazovoj, ali se tamo stalno smjenjuju rukovoditelji, pa ni požurnice iz Grada da se prione poslu, očito ne pomažu. Za dječje igralište u centru grada Prahin je naveo da ga je “rasturio” maturalni pohod ove godine i da se ne stiže popravljati brzinom kojom se uništava.

svn 5 (1024 x 768)

Dalibor Jakopec – direktor SVENKOM-a

Vijećnici Grada Svete Nedelje izabrali su na jučerašnjoj sjednici direktora tvrtke SVENKOM, koja će se u Gradu Svetoj Nedelji baviti komunalnim poslovima. To je mladi inženjer elektrotehnike iz Strmca Dalibor Jakopec, koji je bio jedan od sedmero kandidata, od kojih je petero udovoljavalo traženim uvjetima. Odbor za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Svete Nedelje njegove je reference i ponudu ocijenio najboljima jer je jedini predložio i program rada nove tvrtke, pa je u konačnici jedino on i predložen vijećnicima kao kandidat za člana Uprave SVENKOM-a.

svn 6 (1024 x 768)

Romana Semenić je primijetila da je taj plan i program rada SVENKOM-a zapravo samo malo prošireni elaborat o osnivanju tvrtke, rekla je da smatra da bi se za to radno mjesto trebalo tražiti više radnog iskustva nego što su 3 godine, a željela je saznati i kakva su pitanja kandidatima postavljali članovi Odbora za izbor i imenovanja. Njezin stranački kolega Ivica Matošević smatra da su se u izboru pred vijećnicima trebala naći bar dva kandidata i da je u postupku izbora trebalo angažirati agenciju koja bi obavila njihovo stručno testiranje. Marija Čižmešiju, također iz SDP-a, zanimalo je kako će se obaviti razdruživanje sa samoborskim Komunalcem, a Romanu Semenić kome će za ovu godinu pripasti grobna naknada za koju je Komunalac već poslao uplatnice građanima.

Članovi Odbora za izbor i imenovanja, Zdravko Bakula, Vesna Filipović i Josip Raguž ukratko su iznijeli o čemu su razgovarali s kandidatima, a Drago Prahin je naveo da razdruživanja s Komunalcem u vezi s održavanjem groblja i ukopom pokojnika nema jer on na području Svete Nedelje obavlja posao temeljem ugovora koji istječe s krajem ove godine. Prije toga tvrtka SVENKOM najvjerojatnije ni neće započeti s tom djelatnošću jer tek slijedi njezino opremanje i zapošljavanje djelatnika.

U Nadzorni odbor SVENKOM-a izabrani su Biserka Delač, Viktor Bungić i Vlado Keleković.

“Mitnica” postaje gradska

Napokon će se, izgleda, u Svetoj Nedelji početi rješavati pitanje stare “mitnice” na prometnom trokutu u središtu mjesta, nedaleko župne crkve i škole, gdje se križaju Stilinovićeva i Svetonedeljska cesta. Gradsko je vijeće svojom odlukom dalo “zeleno svjetlo” gradonačelniku da se ta nekretnina otkupi za 670 tisuća kuna. Nakon toga će se izraditi studija isplativosti tragom koje će se odlučiti o sanaciji i prenamjeni zgrade, najvjerojatnije u turističke i slične svrhe. I građani će o tome, ali i o svim drugim odlukama – napomenuli su svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin i njegov zamjenik Damir Halužan – već za koji dan moći reći svoje preko službene internetske stranice grada.

svn 7 (1024 x 768)

Od preostalih točaka dnevnog reda ove sjednice izdvajamo da je, sukladno međustranačkom koalicijskom dogovoru vladajuće većine, umjesto Mladena Katušića iz HSU-a, mjesto potpredsjednika Gradskog vijeća na ovoj sjednici preuzeo Zdravko Bakula iz Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.