Pokusi i eksperimenti u “Letećem cirkusu fizike”

1. kolovoza 2014.
Komentari isključeni
2.085 Pregleda

Kad se leti s teme na temu i pritom prikazuju pokusi iz fizike, onda se to zove “Leteći cirkus fizike”. U gotovo Monty Pythonovskom stilu, pa otuda i parafrazirani naziv predavanja, to je jučer pred punom samoborskom knjižnicom okupljenoj djeci i odraslima dočarao Krešimir Čanić, član udruge za popularizaciju znanosti “Hrvatske urbane mreže”. Čanić se aktivno bavi popularizacijom prirodnih znanosti i jedan je od voditelja projekta “Mala meteorološka radionica” te koautor knjige pokusa za djecu od 8 do 12 godina. Vodio je radionice za djecu i mlade na Festivalu znanosti i na Noći istraživača. Radio je i puno drugih poslova, od marketing managera do predavača fizike na gimnaziji.

Sa samoborskom djecom, među kojima je bilo mališana iznenađujućeg znanja i vještina, ostvario je sjajan kontakt i u malo manje od sat vremena, u suradnji s njima, prikazao više pokusa iz fizike, s magnetima, jajima, zvukom, tlakom zraka i padobranom. Knjižnicu je s mnoštvom priručnog materijala poput čaša, staklenki, limenki, čarobnog magnetnog štapića, vrećica za zamrzavanje, špage i tome sličnog, pretvorio u laboratorij za razne eksperimente.

U redovitoj školskoj nastavi – mišljenja je Čanić – premalo je praktiče nastave, a na svakoj ovakvoj radionici djeci je dovoljno prenijeti do dvije nove informacije. Iako ih je jučer bilo puno više, pokazalo se da ih nikad nije dosta i da se ljeto može provesti upoznavajući prirodne zakone kroz igru. Za to su se ovakvim praktičnim predavanjima i radionicama pobrinuli Klub samoborskih studenata i Ljetna tvornica znanosti.

Novo će se predavanje o istinama i zabludama u kvantnoj fizici, nazvano “Od crnih rupa do financijskih tržišta”, održati u ponedjeljak, 4. kolovoza u 19.30 u Odjelu za odrasle Gradske knjižnice. Predavač će biti doktor znanosti Davor Horvatić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.