Radionice i predavanja Ljetne tvornice znanosti

31. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.119 Pregleda

Ljetna tvornica znanosti Kluba samoborskih studenata, organizirana za osnovce samoborskih škola, od jučer je u punom zamahu. Okuplja 28 polaznika u 4 radionice, koji se, uz mentore, mahom studente, bave različitim područjima znanosti. Učenici trećeg i četvrtog razreda proučavaju zdravu hranu, petaši i šestaši zaokupljeni su čarobnim svijetom brojeva i svemirskim granicama, dok se sedmaši i osmaši bave DNA molekulom života i forenzičkim pitanjima.

Znanstvene radionice u Osnovnoj školi Bogumila Tonija otvorene su za prijavljene polaznike svakodnevno između 9 i 16 sati. Završna prezentacija njihova ovogodišnjeg rada bit će u utorak, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Tada će, od 11 sati, u školskom predvorju “bogumilca” i građani moći vidjeti što su to naučili i kakve su sve pokuse izvodili budući mladi znanstvenici.

Cilj Ljetne tvornice znanosti popularizacija je i približavanja znanosti učenicima.

Ljetna tvornica znanosti, Klub samoborskih studenata i Gradska knjižnica Samobor organizatori su i dvaju predavanja za građanstvo tijekom održavanja ljetnih znanstvenih radionica za osnovce.

Prvo od tih dvaju predavanja održat će se danas u 19 sati i 30 minuta u Gradskoj knjižnici Samobor. O “Letećem cirkusu fizike” govorit će Krešimir Čanić. Želite li doznati koliko brz može biti zvuk, kako jaje pliva, lebdi i tone, koliko jak može biti tlak zraka, zašto magneti privlače neke predmete, a neke ne, dođite danas u Odjel za odrasle Gradske knjižnice.

Drugo predavanje doc. dr. Davora Horvatića govori o istinama i zabludama u kvantnoj mehanici. Naziv mu je vrlo intrigantan – “Od crnih rupa do financijskih tržišta”. Što se krije iza toga, možete saznati u ponedjeljak, 4. kolovoza, u 19 sati i 30 minuta, ponovno u Gradskoj knjižnici.

Ulaz na oba predavanja je besplatan.

 

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.