Po zagovoru svete Ane do dara života

28. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.838 Pregleda

I ove je godine tradicionalno vjerničko proštenje, jedno od većih u našem kraju, Aninovo na Anindolu, okupilo vjernike i proštenjare oko kapelice svete Ane gdje su jučer služene 4 mise.

Središnju euharistiju ispred kapelice predvodio je zamjenik provincijala franjevačke provincije Svetog Ćirila i Metoda te voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić. Misu je s njime slavilo nekoliko svećenika, Juraj Župančić iz Klinča Sela, Božo Belinić iz Svetog Martina pod Okićem, Petar Grubišić iz Kotara te samoborski župnik i dekan Davor Štuljan i župni vikar u Samoboru Mario Pavić. Ispovijedao je svećenik u miru, Pavel Kunštek.

Propovijedajući pred velikim brojem okupljenih, među kojima su bili i neki gradski dužnosnici i članovi Gradskog vijeća, na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Željkom Stanecom i resornim pročelnikom, zaduženim i za vjerska pitanja, Jurom Horvatom, fra Ivan Matić je istaknuo da se i ove godine hodočasti u molitvi tražeći zagovor svete Ane za razna uslišanja. -Ana i Joakim roditelji su Blažene Djevice Marije – podsjetio je Ivan Matić i dodao da zato na ovom mjestu na poseban način želimo zahvaliti Bogu za naše roditelje, bake i djedove.

-U ovoj euharistijskoj žrtvi prikažimo sve one koje nosimo u srcu sa željom da se u nama dogodi milost koja je pohodila obitelj svete Ane i Joakim – pozvao je vjernike predvoditelj bogoslužja. -Bezgrešna Djevica Marija rođena je u njihovoj obitelji, a po njoj nam je došao i Isus Krist, njezin sin i Sin Svevišnjega, naš spasitelj i otkupitelj – rekao je na početku mise fra Ivan Matić.

U propovijedi je govorio o opredjeljenju za Kristovu riječ i Božju mudrost sa željom da nas zaštiti od svega onoga što joj je suprotno, a što dolazi od drugih mudrosti ovoga svijeta, koje ne prihvaćaju Božju mudrost. -Sve što je dobro, lijepo i blagoslovljeno mnoge mudrosti odbacuju. Više se voli tama nego svjetlo, a mi smo se ovdje okupili da primimo Kristovo svjetlo i da s tim svjetlom života u srcu slijedimo njegov put – istaknuo je fra Ivan Matić pozvavši vjernike da po zagovoru svete Ane i Joakima mole za svoje obitelji i sve obitelji koje mole dar života.

Zahvalu predvoditelju misnog slavlja i svima koji su pomogli u proslavi Aninova te svima jučer okupljenima, na kraju mise uputio je prečasni Davor Štuljan. Pjevao je župni zbor Svete Anastazije. Nakon toga uslijedio je zavjetni obilazak oltara u kapelici.

Proštenje je, kao i uvijek, proteklo uz čašćenje licitarskim i medičarskim proizvodima nedaleko platoa ispred kapelice, a nekoliko izlagača drugih domaćih proizvoda nudilo je svoje slane i slatke delicije te suvenire iz domaće radinosti na tanc placu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.