Enfant Terrible Josipa Jelenca

28. srpnja 2014.
Komentari isključeni
3.665 Pregleda

Nekadašnji sportski novinar RTL-a Josip Jelenc promovirao je u subotu u svetonedeljskoj gradskoj vijećnici svoju prvu knjigu koju je nazvao Enfant Terrible. Promocija je, kao i knjiga, svojevrsni homage vlastitu životu i onima koji su mu ga na bilo koji način, od medicinske do svake druge pomoći, vratili nakon teške prometne nesreće koju je čudom preživio. Knjiga na neobičan način, preko sličica pohranjenih u svijesti i podsvijesti autora, govori o svemu što se dogodilo u trenutku kada je prije 8 godina, kao 30-godišnjak, teško stradao u katastrofalnoj prometnoj nesreći na Autocesti Zagreb-Split. U komi je bio nekoliko tjedana, ali se nakon dugog oporavka uspio vratiti u život.

U knjizi Enfant Terrible Jelenc memoarski objašnjava zašto sebe doživljava kao “strašno dijete”, te pomalo komično, pišući u prvom licu, opisuje taj dio svog života, izravno se obraćajući čitatelju-pojedincu. Što znači spoznati da si klinički mrtav, da su ti i neki nepoznati ljudi spasili život, da si iznevjerio i bio iznevjeren, prevario i bio prevaren, bavio se s desetak različitih poslova u životu, a da ni sam nisi točno znao što i zašto radiš – o tome na sebi svojstven način progovara Josip Jelenc u knjizi Enfant Terrible.
Što je zapravo htio reći i poručiti ovom knjigom, autor je, povezujući njezinih 46 poglavlja na više od 300 stranica, pokušao razjasniti i svima koje je okupio na ovoj promociji. Održao ju je na dan kad se dogodila teška nesreća, a u Svetoj Nedelji zato jer je stanovnik Orešja.

Knjiga Enfant Terrible pisana je samo za pametne – kaže Josip Jelenc. Nekonvencionalno je štivo, a u ovo doba godine može biti zanimljiva i neobavezna literatura za plažu.

Knjiga je izašla u vlastitoj nakladi Jelencove Radionice snova, tiskao ju je Redak iz Splita, a može se nabaviti preko adrese webknjižara.hr.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.