Aninovo na Anindolu

26. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.375 Pregleda

Danas je Aninovo, kada se, prema tradiciji, u opjevanoj kapeli svete Ane na Anindolu proslavlja blagdan ove kršćanske svetice, majke Blažene Djevice Marije. Zanimljivo je da o Ani i njezinom mužu Joakimu u Bibliji nema spomena i njihovo se ime prvi put spominje u jednom apokrifnom spisu iz II. stoljeća. Sveta je Ana, u pučkoj pobožnosti, simbol materinstva te joj se utječu osobito žene prije porođaja i nerotkinje, ali i majke i udovice, radnice i kućanice. Preporučuju joj se i mladenci za sretan brak. U našem kraju, blagdan svete Ane jedna je od najvećih i najznačajnijih godišnjih svetkovina u samoborskim kapelama.

Oba jutrošnja bogoslužja bile su zavjetne mise dviju samoborskih župa koje su se s vremenom izdvojile iz starodrevne župe svete Anastazije. Zavjetnu euharistiju župe svetog Ivana Krstitelja iz Samoborskog Luga, u 8 sati je predvodio velečasni Mladen Petrić, a zavjetnu misu za župu Krista Kralja iz Domaslovca, potom je služio velečasni Branimir Budinski. Današnju svečanu euharistiju u 11 sati predvodio je rektor Nadbiskupijskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, magistar Anđelko Košćak, u pratnji domaćeg župnika Davora Štuljana i drugih svećenika iz samoborsko-okićkog i okolnih dekanata.

Sutra je tzv. proštenjarska proslava Aninova. Predviđene su čak 4 mise ispred na Anindolu, u 8, 9, 11 i 17 sati. Glavno misno slavlje u 11 sati predvodit će franjevac Ivan Matić, zamjenik provincijala Ćirilimetodske provincije i voditelj Kućer susreta Tabor u Samoboru.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.