I Samobor na pragu novog načina razvrstavanja otpada

24. srpnja 2014.
Komentari isključeni
3.479 Pregleda

Od danas gradovi i općine građanima moraju omogućiti razvrstavanje sedam iskoristivih komponenti otpada – papira, metala, stakla, plastike, tekstila te problematičnog i glomaznog otpada.

Nakon što je to najavio ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović na konferenciji za novinare sredinom lipnja i poručio da o odgodi primjene novog zakona nema govora, inspektori zaštite okoliša obilazili su gradove i općine ne bi li sagledali stanje na terenu.

Čeka se ministrova uredba

Rukovoditelj Radne jedinice Održavanje čistoće i razvojni projekti samoborskog Komunalca, Mato Šaban, rekao nam je da je jučer na snagu trebala stupiti i ministrova Uredba kojom bi bio reguliran način obračuna cijene javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, koje još nema. Tek na temelju takve uredbe Grad Samobor može donijeti odluku o javnoj usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada i svih drugih vrsta selektiranog otpada.

Komunalac, Samobor (1024 x 682)

Ministar Zmajlović je na svojoj pressici rekao da su svi gradovi i općine imali dovoljno vremena i novca krenuti s tim projektima te da će do kraja godine prioritet inspekcije biti kontrola uspostave sustava primarne selekcije otpada. Poručio je da će kazne za gradove i općine biti od 100 tisuća do 300 tisuća kuna.

-Naravno da se ne može očekivati da će se do 24. srpnja, kada istječe taj rok, probuditi svi u Hrvatskoj i da će svi gradovi i općine i svi građani imati kante ispred svojih domaćinstava, ispred svojih kuća, ali je vrlo važno krenuti u implementaciju takvih projekata – rekao je ministar.

Smatra se, naime, da se u velikim gradovima taj sustav ne može uvesti u samo mjesec dana te da je za to potrebno vrijeme, najmanje godinu dana, ali, rekao je, bilo je važno na vrijeme krenuti. Istaknuo je kako su im važni kriteriji da gradovi i općine imaju plan gospodarenja otpadom i da počnu uvoditi sustav, nabave opremu, provedu pilot-projekte, a zatim i potpunu implementaciju.

Koristite “zelene otoke” i reciklažno dvorište

Samoborski Komunalac je stoga i danas nastavio raditi kao i dosad. Miješani komunalni otpad odvozi se i naplaćuje prema volumenu posude koju su zadužila domaćinstva, osim u višestambenim zgradama, a selektivno prikupljanje otpada moguće je na jednom od 49 tzv. zelenih otoka po gradu sa spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada. Građanima je na raspolaganju i reciklažno dvorište s većim kapacitetom i s puno više spremnika u odnosu na “zelene otoke”. Krupni glomazni otpad odvozi se jedanput godišnje bez naknade.

komunalac-samobor-1- (1024 x 709)

Ministar Mihael Zmajlović objašnjava hrvatskoj javnosti da je postavljanje “zelenih otoka” početak uspostave sustava, a sljedeća faza će omogućiti građanima da ispred kućnog praga odvajaju otpad, pa da im cijena za odvoz otpada bude formirana tako da glavni kriterij bude količina, to jest obujam otpada. Time bi građani bili financijski motivirani za odvajanje otpada.

No, za takav način odvajanja nisu zasad osmišljenja rješenja za višestambene objekte. -Tu se i Grad Samobor susreće s problemom, kao i većina ostalih gradova u Hrvatskoj – kaže Mato Šaban dodajući da se i bio otpad, kao dio biorazgradivog otpada, a trenutno ga je oko dvije tisuće tona, trenutno ne može odvojeno zbrinuti.

U tijeku je i eksperimentalno anketiranje stanovnika Kolodvorskog naselja ne bi li se vidjelo koliko su spremni na odvajanje biorazgradivog otpada, odnosno kompostiranje. Anketiranje će se uskoro provesti i u drugim dijelovima grada. Mato Šaban napominje da je jedno od rješenja u izgradnji velikih kompostana koje bi mogle progutati sav odvojeni biorazgradivi otpad.

Miješanog komunalnog otpada ipak je manje

Ohrabrujući je podatak, međutim, da se u Samoboru, prema statističkim pokazateljima, smanjuju količine komunalnog otpada. U 2013. godini ukupne količine miješanog komunalnog otpada na području našega grada iznosile su 10 tisuća i 300 tona, a od siječnja do lipnja ove godine 4100 tona što je pozitivan trend smanjenja za otprilike tisuću tona u pola godine. I glomaznog je otpada do 22. srpnja prikupljeno manje nego lani, 195 tona, što također ohrabruje.

DSC02435 (1024 x 768)

Na državnoj razini, s 1. siječnjem 2020. godine, trebalo bi se reciklirati najmanje 50 posto komunalnog otpada, a do kraja 2018. u Hrvatskoj je potrebno zatvoriti odlagališta otpada i uspostaviti centre za gospodarenje otpadom, što znači da do kraja 2018. treba uspostaviti cjelovit sustav gospodarenja otpadom predviđen zakonom koji je danas stupio na snagu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Pa ove kontejnere već koristim tako da ne vidim oko čega tolika halabuka.
    Jedino mi se čini da fali za bio otpad i to je to.