Zalog svetog Ilije

21. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.248 Pregleda

-U naletu neopoganštine koja nas obuzima potreban nam je primjer svetoga Ilije, koji se u svoje vrijeme zdušno borio da narod ne odluta u krivoboštvo – rekao je, uz ostalo, u svojoj jučerašnjoj propovijedi na Svetoj Geri svećenik Mile Vranešić. U svetištu Svetog Ilije slavio se, naime, blagdan ovoga sveca. Pre više stotina vjernika i planinara liturgiju na otvorenom, u koncelebraciji rimo i grkokatoličkih svećenika, predvodio je žumberački vikar, otac Mile Vranešić.

Svetog Iliju još se naziva i svetim Ilijom Gromovnikom. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do grmljavine. No, na sreću, tako je nešto jučer ipak izostalo. Nakon misnog slavlja, hodočasnici su se nastavili družiti uz tradicionalno proštenje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.