Mlade kosačke snage bude nadu

21. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.307 Pregleda

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje u subotu je održana druga po redu manifestacija “Košnja kao nekad za sutra”.

Događanje je započelo rano ujutro, u 7 sati, okupljanjem 13 vještih kosaca, sve redom stanovnika s područja Parka, koji su ručno pokosili livade smještene podno Planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Osobito je lijepo i pohvalno bilo vidjeti i mlade snage, 11 i pol godišnjeg Antuna Ivanuševića s Glušćić brega. Mladi kosac vratio je svima nadu da će se vještina ručne košnje održati bar još jednu generaciju.

Lanjska je košnja bila održana mjesec dana prije, u lipnju, pa je bilo i više posjetitelja. Ove se godine, međutim, više poštivala vegetacija, pa se pričekalo da biljni svijet završi svoj životni ciklus i osjemeni se.

Program za goste i sve zainteresirane planinare koji su se zatekli na Japetiću započeo je u 10 sati zanimljivim predavanjima. Prvo je održala etnologinja Andreja Kolić, od koje su okupljeni čuli kako je ručna košnja nekad izgledala te kako su kako su se zvali i izgledali alati koji su se pritom koristili. Bilo je govora i o kozlacima i drugim konstrukcijam za sušenje sijena, kao i ostalim običajima vezanim za košnju.

Drugo predavanje bilo je na temu “Važnost očuvanja travnjaka kao staništa brojnih značajnih vrsta i velike bioraznolikosti”. Održali su ga Ljiljana Borovečki-Voska, Dubravko Šincek i Roko Čičmir, istraživački tim koji je nedavno započeo s istraživanjem travnjaka na području Parka. Predstavili su prve rezultate tog istraživanja, odnosno “slikovnicu” novih vrsta koje su po prvi put zabilježene na travnjacima Parka, objasnili zašto je važno čuvati travnjake te prikazali neke primjere uspješne i dobre prakse iz Zagorja.

Nakon završetka predavnja, uz pomoć domaćina iz Planinarskog doma Žitnica priređen je mali domjenak i zakuska za sve goste, a za kosce tradicionalni ručak kakvim su se i nekada krijepili nakon napornog rada.

Dubravka Kranjčević

Snimio: Damir Otmačić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.