Županijska povelja Gradskoj glazbi Samobor

17. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.562 Pregleda

Jedna od četiri Povelje Zagrebačke županije, kao priznanje za dugogodišnje uspješno stvaralaštvo, danas je uručena Gradskoj glazbi Samobor. Svečano uručenje upriličeno je na sjednici Skupštine Zagrebačke županije, održanoj u povodu Dana županije u Hotelu International u Zagrebu. Povelju je preuzela predsjednica najstarije gradske glazbe u Hrvata, Vesna Mihalinec, koja smatra da je time otvoren put da se rad Gradske glazbe prepozna i na državnoj razini te joj se tako pruži prigoda da se dokaže i u međunarodnoj konkurenciji.

Poveljom su još nagrađeni Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina iz Jastrebarskog, Obrt za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlade Jurkasa iz Šenkovca te Pekara Dubravica. Dodijeljene su i dvije Nagrade za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu. Dobitnici su Kulturno-umjetničko društvo Januševec iz Prigorja Brdovečkog i mladi hrvatski skladatelj, profesor doktor Dario Cebić, ravnatelj Osnovne glazbene škole u Dugom Selu.

Točno je 255 godina prošlo otkako je na današnji dan davne 1759. godine carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak za preteču današnje Županije, Comitatus Zagrabiensis, koja se prostirala sve do Jadranskog mora. Na to je s ponosom podsjetio i jedan od uzvanika na ovoj svečanosti, potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Željko Reiner, rekavši da je dobro podsjetiti se svoje povijesti jer se i na njoj gradi budućnost. -U novije vriejem Hrvati se, nažalost, nerado prisjećaju svoje povijesti, a upravo je ova Županija u toj novijoj povijesti, u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, obnovljena i postala jednom od najuspješnijih hrvatskih županija – istaknuo je Reiner i dodao: U vremenu kad u hrvatskoj vlada beznađe, depresija, kad nema investicija, kad ljudi imaju osjećaj da nema svjetla na kraju tunela, ovakvi primjeri daju vjeru da se zajedničkim radom i konstruktivnim pristupom može postići više od prosjeka.

Da je Zagrebačka županija više od hrvatskog prosjeka s konkretnim je pokazateljima potvrdio župan Stjepan Kožić. Prema ukupnim prihodima poduzetnika Zagrebačka županija je treća, prema broju zaposlenih četvrta, a prema poduzetničkoj dobiti peta. Župan Kožić je na tome posebno zahavlio svim gospodarstvenicima u Županiji vjerujući da im i Županija u suradnji s gradovima i općinama više od desetljeća kreira i provodi sustavnu regionalnu ekonomsku politiku s nizom pomno osmišljenih mjera i poticaja. Zato se Županija i u krizi može pohvaliti s investicijama u poduzetničkim zonama. Našlo se nedavno novca i za povećanje proračuna, za nova ulaganja u škole i pojačanje timova hitne medicinske pomoći. No – kaže Kožić – ne zaboravljaju se ni problemi, niti neriješena pitanja poput vodoopskrbe, gospodarenja otpadom, integriranog gradskog i prigradskog prijevoza i gradnje nasipa i reguliranja vodotoka Save. Na ovim se projektima uvelike radi, ali se oni – dodao je Kožić – ne mogu realizirati bez sredstava Europske unije.

-I danas je odnos središnje vlasti te lokalne i regionalne, koja mora provoditi odluke, gotovo isti kao što je bio u vrijeme kada je nastajala ova županija, koja je tada bila samo jedna od dvije hrvatske županije – rekao je predsjednik županijske skupštine Dražen Bošnjaković dodavši: I danas smo jedni od najvećih što potvrđuje kontinuitet uspješnosti upravljanja Županijom.

Od mnoštva gostiju na ovom svečanom skupu izdvajamo još zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Sandru Švaljek, predsjednika Skupštine grada zagreba Darinka Kosora i izaslanika zagrebačkog nadbiskupa, prečasnog Marijana Ožegovića. Predstavnici Grada Samobora na Danu županije bili su zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, dok su susjednu Svetu Nedelju predstavljali gradonačelnik Drago Prahin i njegov zamjenik Damir Halužan.

Naša samoborska operna diva, mezzosopranistica Vlatka Burić Dujmović, suvereno je, uz glasovirsku pratnju svog supruga Ante Dujmovića, pored Lijepe naše, otpjevala još dvije skladbe na ovoj svečanosti: “Somewhere over the rainbow” i “You raise me up”. Program, koji je vodio Mislav Togonal, završen je uz popularne Begine i pjesme “Kad si birala” i “Pod brajde”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.