Novi pokretni digitalni mamograf pušten u rad

15. srpnja 2014.
Komentari isključeni
2.070 Pregleda

Jutros je ispred samoborskog doma zdravlja u rad pušten novi mobilni mamograf Doma zdravlja Zagrebačke županije, koji će zamijeniti stari mobilni mamograf. Taj je nabavljen jos 2003.godine i njime je do danas pregledano 37 tisuća žena na području cijele županije te napravljeno oko 150 tisuća ekspozicija. Prošle je godine starim mamografom pregledano 3514 žena. U posljednje vrijeme stari se mamograf sve više kvario pa je ovaj novi digitalni došao u pravom trenutku. Uvelike će pomoći u ranom otkrivanju raka dojke, bolesti koja je među vodećima po posljedici smrtnosti. Neslavno prvo mjesto drže kardiovaskularne bolesti, a na drugom je mjestu rak dojke. I dobna granica u žena koje obolijevaju od raka dojke sve je niža – rekao je na otvorenju ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije, dr. Većeslav Bergman – pa se preventivni pregled preporučuje već i ženama od 30 godina starosti nadalje.

Predsjednica Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije Đurđa Dehin istaknula je, međutim, da se, s obzirom na neke pojave, preko udruge već i maturanticama, uz edukaciju, nudi mogućnost preventivnog mamografskog pregleda.

Sredstva je iz tzv. decentraliziranog programa osigurala Zagrebačka županija uz sponzorsku pomoć. Vrijednost novog digitalnog mamografa, čija će nova tehnologija smanjiti štetna zračenja i osigurati precizniji nalaz, kreće se oko 1,4 milijuna kuna. -Spasimo li time i jedan život, to je nemjerljivo vrednije u odnosu na ulaganja – istaknuo je Stjepan Kožić.

Župan je još naveo da Županija godišnje u zdravstvo ulaže oko 4 milijuna kuna, a gradovi i općine pridodaju oko milijun i pol kuna. No, dodao je Kožić, Ministarstvo zdravlja, nažalost, ne prati ta naša ulaganja i projekte u zdravstvu, posebno u nastojanjima da na višu razinu podignemo kvalitetu usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Ključeve novog mamografskog vozila ravnatelju županijskog doma zdravlja, dr. Većeslavu Bergmanu, predao je u Samoboru župan Stjepan Kožić. Uime Grada Samobora na ovoj je svečanosti bila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Nazočan je bio i ravnatelj Udruge poslodavaca u zdravstvu Mile Klepo.

Raspored rada novog županijskog mamografa može se pronaći na web stranici Udruge Edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.