Komemorativno sjećanje na logoraški proboj u Kerestincu

14. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.101 Pregleda

Samo se 15 logoraša iz ustaškog logora u dvorcu Kerestinec, na današnji dan prije 73 godine, uspjelo domoći slobode. Ostali su ubijeni ili uhićeni i nakon toga strijeljani u Maksimiru. Taj čin bio je odmazda za atentat na ustaškog agenta Ljudevita Tiljka 8. srpnja 1941. Mjesni komitet KPH tada se odlučio na organiziranje bijega logoraša.

U logoru je bilo zatočeno 115 logoraša, među kojima i vrhunski hrvatski intelektualci: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica, Joža Vlahović, Pavao Markovac i mnogi drugi. U spomen na sve njih, a posebno i na istaknutog književnika i revolucionara Augusta Cesarca, koji je nekoliko dana nakon pokušaja proboja uhićen i strijeljan, pa mu se ni danas ne zna grob, jutros je u Kerestincu, ispred spomen ploče s njihovim imenima, održana komemorativna svečanost.

Na njoj su govorili predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin, koji je istaknuo da je to oslobođenje zatočenika u Kerestincu bila jedna od prvih organiziranih oružanih akcija protiv ustaškog terora. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazvao je logoraše zatočene u Kerestincu cvijetom hrvatske intelektualne mladosti koji su ispaštali samo zato što su se suprotstavili zlu, odnosno ideji fašizma, koji je pobijeđen u Drugom svjetskom ratu. -No – rekao je Bandić – ideali boljeg i pravednijeg društva, pravde, solidarnosti i bratstva nisu realizirani i zato je na nama da ih sada ostvarimo uzdignute glave. Poznati hrvatski Oskarovac, filmaš Branko Lustig, i sam logoraš u Auschwitzu i Bergen-Belsenu, zapitao se zašto ovdje nema više mladih da iz prve ruke, od nas preživjelih logoraša, čuju kako je izgledao taj dio hrvatske antifašističke povijesti.

Izaslanstva antifašističkih udruga, Zveze borcev iz Slovenije te lokalne i regionalne samouprave, položila su na spomenik vijence i cvijeće te zapalila svijeće. Uime Grada Samobora to su učinili predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Predstavnici Svete Nedelje bili su zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić i član Gradskog vijeća Stjepan Bošnjak.

Komemorativna svečanost, koju je vodio Dubravko Sidor, završila je nastupom Pjevačkog društva Novi Zagreb, koje je izvelo partizanske pjesme “Po šumama i gorama” te “Budi se Istok i Zapad”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.