Ekosspiritus u pomoći stanovnicima Gunje

14. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.666 Pregleda

Iz dviju grupacija mladih Zagrebačke nadbiskupije, Zajednice Ekosspiritus iz Samobora i Župe svete Barbare iz Vrapču, potpomognutih Zadrugom za etično financiranje, 40-ak sudionika sudjelovalo je prošli tjedan u ljetnom kampu u Gunji, selu stradalom u nedavnim poplavama katastrofalnih razmjera.

Susret je bio ponajprije zamišljen kao pomoć u jednostavnim i aktualnim poslovima mještanima koji nastoje obnoviti svoje domove. No, boravak u Gunji od srijede, 9. srpnja, do nedjelje, 13. srpnja, bio je puno više od fizičkog rada. Dragocjeni su bili trenuci razgovora s mještanima, slušanja njihovih priča o trenucima kad je voda prodirala u njihovo selo, o šoku odlaska iz svojih kuća te o danima povratka i svemu onome što im je na srcu i duši. Neizostavni su bili trenuci u katehetskom promišljanju o važnim temama socijalnog nauka Crkve koje je modelirao vjeroučitelj Radovan Librić, trenuci svakodnevne euharistije koje je predvodio monsinjor Antun Sente mlađi te edukativni sadržaji o ekološkoj proizvodnji, mogućnostima etičkog bankarstva i korištenju obnovljivih izvora energije, koje e modelirao Goran Jeras.

Mladi su boravili u velikom šatoru postavljenom usred kuća u Gunji, pored katoličke župe svetog Jakova. Dan im je započinjao doručkom, a nastavljan je radom u obiteljima. Radili su se poslovi koji su mještanima aktualni ovih dana, poput skidanja žbuke iz vlažnih zidova, izbacivanju šute iz kuća, krečenjuaprostorija, montiranja prostora, preslagivanja stvari i slično. Nakon ručka i kraćeg odmora slijedio je katehetski dio, a nakon kateheze euharistija s mještanima. Večernji sati bili su prigoda za druženje s mještanima uz šator kampista. Bilo je svirke, pjesme, razgovora i svega onoga što je sudionike i mještane povezivalo u neraskidive prijateljske veze.

Nakon nedjeljne euharistije mještanima su podijeljene stvari koje su stigle iz Samobora i Vrapča, a skroman su prilog svima njima koji su u velikoj potrebi. Među stvarima našlo se je puno sredstava za čišćenje i osobnu higijenu te hrana i alati.

Na kraju susreta mladi su obišli mjesto puknuća nasipa u Rajevu selu te svetište Gospe Šumanovečke gdje su zahvalili za susret i dane zajedništva u Gunji.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.