2 sata za 14 točaka prije ljetne stanke

11. srpnja 2014.
Komentari isključeni
2.822 Pregleda

Prije ljetne stanke jučer su se okupili samoborski gradski vijećnici i za 2 sata odradili 14 točaka dnevnoga reda, zajedno s aktualnim satom.

Uz ostale teme, Gradsko se vijeće jučer pozabavilo i novom Odlukom o gradskim porezima. -Njome se nipošto ne uvode novi porezni nameti – rekao je financijski pročelnik Željko Radovanić objasnivši da se radi o noveliranju stare odluke tragom koje svi dosadašnji gradski porezi ostaju na istoj razini. To su porez na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima po stopi od 3 posto, porez na kuće za odmor u visini od 10 kuna po četvornom metru korisne površine, porez na tvrtku ili naziv koji se plaća jednokratno godišnje, a kreće se od 500 do dvije tisuće kuna, s tim da je Grad neke pravne osobe, posebno proizvodne djelatnosti, oslobodio tog poreza u cijelosti ili djelomično. Na kraju, tu je i porez na korištenje javnih površina koji se plaća po stopi od 20 posto od iznosa zakupnine za tu površinu.

Gradska uprava ni dalje ne razmišlja o prirezu koji bi od svih poreza čije uvođenje Gradu omogućuje zakon, mogao biti najizdašnjiji gradski prihod. Željko Radovanić je podsjetio da se naplatom gradskih poreza, osim poreza na potrošnju, sada bavi nova gradska referada. -Za nas je to donedavno radila Porezna uprava – podsjetio je Radovanić – pa je velik dio nenaplaćenog poreza otišao u zastaru. U ovom trenutku nenaplaćenih je 4 i pol milijuna kuna, pa se do dijela tog novca pokušava doći opomenama i ovrhama.

Vijeće je prihvatilo i novu Odluku o nerazvrstanim cestama usklađenu s novim Zakonom o cestama. Decentralizacijom upravljanja cestovnom infrastrukturom – podsjetio je komunalni pročelnik Zvonko Župančić – velikim gradovima poput Samobora prepušteno je upravljanje svim prometnicama na njegovom području, pa su dosadašnje javne županijske i lokalne ceste postale nerazvrstane ceste u vlasništvu Grada. Samobor je tako preuzeo brigu o 184 kilometra novih cesta koje će održavati gradska komunalna tvrtka Komunalac.

Komunalac će također nastaviti održavati svetonedeljsko groblje i obavljati prijevoz pokojnika na području susjednog grada s kojim će Grad Samobor za tu djelatnost produljiti ugovor. On će vrijediti sve dok novoosnovana svetonedeljska komunalna tvrtka Svenkom postupno ne preuzme taj posao.

Grad je, reklo bi se, profitirao i u javnoj nabavi, odnosno odabiru izvođača rekonstrukcije spojne ceste Celine-Savrščak. Procijenjena vrijednost te nabave bila je milijun i 412 tisuća kuna, a najpovoljniji natjecatelj, tvrtka Kolnik iz Marije Bistrice, ponudio je iznos od milijun i 130 tisuća kuna. Bilo je 5 ponuditelja, među kojima je neznatno skuplja od Kolnika bila samoborska tvrtka Hvar.

S novom je zakonskom procedurom usklađeno i djelovanje Savjeta mladih Grada Samobora. -On će se ubuduće – rekao je resorni pročelnik Juro Horvat – čvršće i češće surađivati s gradonačelnikom s kojim će najmanje svaka 3 mjeseca imati zajednički sastanak, a gradonačelnik će biti u obvezi da svakih 6 mjeseci pisanim putem izvješćuje Savjet mladih o svojim aktivnostima od važnosti i interesa za mlade.

Socijalna politika grada i predškolska djelatnost također su usklađene sa zakonskim izmjenama.

Komunalac i zaduženje

Lanjski rad Komunalca bio je posebna točka dnevnoga reda. Komunalac je prošlu godinu završio s gubitkom od 1,8 milijuna kuna, no, velika su i Komunalčeva potraživanja prema neplatišama i iznose oko 9 milijuna kuna – stoji u izvješću o njegovu financijskom poslovanju.

Vijećnik Boris Makarun (HDZ) ukazao je na Komunalčeve obveze po kreditu od 33 milijuna kuna i leasingu od 36 milijuna kuna zapitavši se hoće li se to uspjeti “servisirati” u vremenima kad Komunalac nije na tržištu već uglavnom na gradskom proračunu. -Zaduženost nije mala – priznao je direktor tvrtke Zvonko Marenić – objasnivši da se kredit mahom odnosi na vraćanje sredstava za izgradnju Autobusnog kolodvora, dok se leasing odnosi na novonabavljena sredstva rada koja se njihovom upotrebom višestruko vraćaju u odnosu na iznos leasinga.

Imenovanja

Gradsko vijeće jučer je jednoglasno imenovalo Jelenu Vojvodu za novu ravnateljicu Pučkog otvorenog učilišta Samobor. Na natječaj za izbor pristiglo je 5 molbi. Jelena Vojvoda je magistrica psihologije, radila je u državnim tijelima, a posljednjih 12 godina radi u privatnom sektoru, kao stručnjak za marketing. U Samoboru živi desetak godina. Na dužnost ravnateljice stupit će 2. rujna ove godine.

Bilo je još imenovanja, pa je u Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb umjesto Nikice Matana imenovana Snježana Terihaj. Članom Odbora za hrvatske branitelje umjesto Nikice Burića postao je Darko Lisec, a Burića je na mjestu predsjednika tog odbora zamijenio Zlatko Demerac.

Aktualni sat

U “aktualcu” je dominirala tema neuspješnog pokušaja Grada u provedbi postupka upisa ceste u zaseoku Vidikovec u Maloj Rakovici na čiji dio vlasničko pravo polaže Damir Vraneković. Pitanjem ju je potaknula HDZ-ova vijećnica Anica Vraneković, koja tvrdi da se ta cesta koristi već 300-tinjak godina. Nakon Aktualnog sata, nezadovoljna odgovorima koje je dobila od gradskih dužnosnika i sa sumnjom da se u ovom slučaju nekoga neovlašteno štiti, napustila je sjednicu Gradskog vijeća. Resorni pročelnik Zvonko Župančić, rekao je, naime, da je to pitanje, s obzirom na opstrukciju na terenu, trenutno izvan okvira novog Zakona o cestama. Anica Vraneković, međutim, ni od drugih dužnosnika nije uspjela dobiti odgovor na pitanje koju je to pravnu službu konzultirao Grad u ovom postupku te zašto je Policija nakon izlaska na teren odustala od odobrene asistencije ne bi li se geodetima omogućio rad na izmjeri terena. Najviše ju je razljutilo i upućivanje gradskih službi na privatnu tužbu u ovom slučaju. Pročelnik Župančić je vijećnici najavio pisani odgovor, a ona je prije svog odlaska razgovarala još s gradskom tajnicom Anom Vlah. Izmjeru, kako je navedeno, ne dopušta vlasnik parcele Damir Vraneković.

Boris Makarun (HDZ) zamjerio je Gradu što nije pravodobno i na pravi način informirao stanovnike Jelačićeve ulice u Samoboru o početku rekonstrukcije te prometnice te upozorio na nesavjesnu košnju javnih površina, primjerice u centru Galgova, gdje je trava gotovo do stola. Makarun je još pitao jesu li vlasnici OPG-ova obaviješteni o natječaju Državne agencije za poljoprivredno zemljište o raspolaganju takvim zemljištem kakvog ima i u Samoboru.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković navela je da se o Jelačićevoj ulici građane informiralo preko medija i gradske internetske stranice. Za košnju je komunalni pročelnik Zvonko Župančić rekao da će obavljanje posla provjeriti u Komunalcu, dok je gospodarstveni pročelnik Hrvoje Frankić napomenuo da je poljoprivredni natječaj prenesen na gradski web te da su djelatnici nadležnog odjela u Gradu, Krunoslav Znika i Igor Jaić-Krasnik, bez obzira na to što su koristili svoj godišnji odmor, i osobno nazivali poljoprivrednike ne bi li im prenijeli informaciju o natječaju.

Što je s korištenjem europskih strukturnih i kohezijskih fondova u vezi s projektom dugoročnog razvoja kanalizacije što je, prema ranijim najavama na sjednici, trebalo biti riješeno do svibnja ove godine – pitao je HDZ-ov vijećnik Petar Krešimir Bušljeta i zatražio pisani odgovor.

Vinka Kovačića (SDP) zanimalo je što će biti s dijelom samoborske tržnice na kojoj su štandovi s raznom robom jer taj prostor u središtu turističkog grada nije nimalo reprezentativan. Zvonko Župančić je odgovorio da je za preuređenje tog dijela tržnice pripremljen idejni projekt koji se zasad odnosi na oblikovno rješenje prostora.

Petra Babojelić (HSS) pitala je hoće li odgovornost za propuste u izgradnji cesta ubuduće biti unaprijed određena, pa da je snose i projektant i nadzornik, a ne samo izvođač radova jer su svi oni plaćeni za svoj posao. Tamo gdje se radi, mještani – rekla je još vijećnica – ne znajući tko je projektant, tko izvođač, a tko nadzornik, najčešće za sve krive Grad i gradonačelnika čime se stvara kriva slika u javnosti. Zvonko Župančić je napomenuo da je na cesti u Celinama, na koju je aludirala Petra Babojelić, riječ o izvanrednom održavanju prometnice temeljem glavnog izvedbenog projekta gdje su poznati njegovi sudionici, a to su u ovom slučaju izvođač, nadzorni inženjer i investitor, a garancija na izvedeno vrijedi dvije godine.

Irena Kapor (SDP) zatražila je da se ukloni opasni šljunak s Ulice Ludvič, a Zvjezdana Sečen (SDP) pitala kako će se ove godine, kada se mijenjaju svi školski udžbenici za novu školsku godinu, pomoći roditeljima djece slabijeg socijalnog statusa u njihovoj nabavi. Pročelnik Juro Horvat istaknuo je da je za tu namjenu osiguranu 70 tisuća kuna. Pravo na pomoć u nabavi udžbenika imat će oni roditelji s primanjima manjim od 1500 kuna po članu obitelji.

Tableti, greblica i nagrade

I nekoliko zanimljivosti s ove sjednice.

Vijećnici su ponovno radili uz tablete, no, po prvi put bez pisanih materijala, nakon Aktualnog sata rudarskom greblicom su ih počastili organizatori 29. Dana rudarske greblice, članovi KUD-a Oštrc, a sljedeća sjednica Gradskog vijeća Samobora zakazana je za 11. rujna. Tada će vijećnici odlučivati o prijedlozima za nagrade i priznanja u povodu ovogodišnjeg Dana grada Samobora. Natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja otvoren je do 15. kolovoza.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Moram demantirati navod iz članka “2 sata za 14 točaka prije ljetne stanke”, pod dijelom Aktualni sat, vezano uz dio članka o upisu ceste u zaseoku Vidikovac u Maloj Rakovici. U zadnjoj rečenici je navedeno kako je Damir Vraneković vlasnik parcele na kojoj se nalazi cesta. Samo mala napomena: ta parcela je u suvlasništvu 17 vlasnika.

  • Edi

   Piše u prvoj rečenici tog dijela da on polaže pravo na dio te parcele, pa se i to vlasništvo odnosi na taj dio. I pitanje je postavljeno uime 17 suvlasnika te parcele, 5-6 suvlasnika druge čestice i oko 45 ljudi koji tamo žive ili su živjeli.

   • Avatar

    Ma Edi u zadnjoj rečenici je problem, tamo je napisano da je dotična individua vlasnik parcele. Dakle, zadnja rečenica odlomka, a ne prva ;).

 2. Avatar

  Veoma mi je žao što je tako ispalo i što sam se tako javno osramotila.. Ipak nisam bila u pravu, na kraju ću ja morati rušiti svoju bespravno sagrađenu ogradu.

 3. Avatar

  Nijedna objava pod imenom Vraneković nije moja. Sve što sam rekla na aktualnom satu Gradskog vijeća i dalje stoji i dokazat će se.