Rozijanovom Sauvignonu zlatna diploma

9. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.242 Pregleda

Na 11. Izložbi vina Zagrebačke županije, održanoj prošlog vikenda u podrumu dvorca Lužnica, vrhunski Sauvignon našeg poznatog vinara Ivice Rozijana nagrađen je zlatnom diplomom. Isto je priznanje zaslužio i bermet OPG-a Vlade Župančića, te njegova mješavina bijelih sorti., kao i bermet OPG-a Pavlin. Srebrne diplome pripale su OPG-u Vlade Župančića za Silvanac zeleni, i Branku Jaklenecu za Cabernet Sauvignon, dok su brončane diplome dobili OPG Vlado Župančić za Rajnski rizling, i Ivica Rozijan za Muškat žuti.

Zlatne diplome najboljim vinarima dodijelili su župan Stjepan Kožić i Stanka Herjavec, predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje.

Šampionom je proglašen traminac, ledena berba 2012., Stjepana Đurinskog iz Hruševca Kupljenskog, ujedno šampion i u kategoriji bijelih mirnih vina s ostatkom šećera. Izborna berba traminca iz 2013., također Stjepana Đurinskog, proglašena je šampionom u kategoriji vina iz posljednje berbe, šampion u kategoriji bijelih suhih mirnih vina je graševina Željka Gašparinčića iz Šenkovca, a u kategoriji ružičastih i crnih mirnih vina pinot crni – rose Željka Kosa iz Svetog Ivana Zeline.

U želji da se bolje istaknu vina koja na prostoru županije pokazuju visoki kvalitativni potencijal, najbolja vina od sorata rajnski rizling i chardonnay i ove je godine birao novinarski ocjenjivački sud, čiji su rezultati bili gotovo identični stručnom, enološkom sudu.

Novinarsku nagradu za najbolje vino od sorte chardonnay primila je obitelj Kos-Jurišić iz Nespeša, a za najbolji rajnski rizling Poljoprivredna zadruga Plešivica.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.