Žumberački uskoci i svetonedeljski Gromovnici na senjskim Uskočkim danima

8. srpnja 2014.
Komentari isključeni
2.104 Pregleda

U dva dana održavanja, potkraj prošloga tjedna, atraktivna turistička manifestacija Uskočki dani, vratila je Senj u 16. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je izgrađena tvrđava Nehaj, po kojoj je Senj poznat kao i po uskocima koji su u njoj obitavali.

Gradom su prošli petak i subotu defilirali kostimirani uskoci i uskokinje, vitezovi, žongleri, streličari, kočijaši, i sve to na oduševljenje građana i turista.

Program je započeo u petak mimohodom uskočkih i viteških skupina gradskim središtem do Trga Cilnica gdje je manifestacija i službeno otvorena.

U subotu je program započeo na Pavlinskom trgu Lakrdijaškim show programom, a nastavio se nastupima gostujućih skupina na Cilinici i u Gradskom parku. Bilo je tu plesa, pjesme i povijesnih uprizorenja, sve popraćeno zvucima srednjovjekovne glazbe.

Posjetitelji su oba dana manifestacije imali prilike razgledati srednjovjekovni sajam na kojem su predstavljeni stari zanati i domaći proizvodi. Senjskim ulicama u staroj gradskoj jezgri defilirale su povijesne postrojbe – Senjski i Kliški te Žumberački uskoci iz našeg kraja. Bili su tu i Frankopanska garda Ogulin, Vitezovi Ružice grada Orahovice, Bratstvo Svetog Mihovila iz Karlovca, Udruga Anno Domini iz Koprivnice, Red čuvara grada Zagreba, Koprivnički mušketiri i haramije Kuburaško društvo Gromovnik iz Svete Nedjelje. Od njih su brojni posjetitelji na Trgu Cilnica mogli naučiti kako se služiti lukom i strijelom, zatim kako se u metu baca bodež, kako se baca potkova, neki su učili mačevati, a bilo je uprizoreno i nekoliko pravih viteških ogleda. Svetonedeljski kuburaši i uskoci iz Klisa svojim oružjem pokazali su kako se nekada pucalo.

Senjski Uskočki dani potvrdili su se kao uspješan turistički proizvod.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.