Katarina bez plasmana u Grčkoj, ali ostaje druga na svijetu

8. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.122 Pregleda

Katarina Lucija Vuković, judašica samoborskog Profectusa, noćas se vratila iz Grčke s Europskog kadetskog prvenstva na kojemu je, nažalost, ostala bez plasmana. Natjecanje se u Ateni odvijalo od petka do nedjelje, 4 – 6. srpnja, u dvorani u kojoj su se održavala natjecanja na Olimpijskim igrama 2004. godine. Na prvenstvu je nastupilo 429 natjecatelja i natjecateljica iz 42 zemlje, a Hrvatsku su predstavljale tri kadetkinje i tri kadeta.

Za Katarinu je to bio prvi nastup na EP u kategoriji preko 70 kilograma, a na njega je stigla kao prva nositeljica turnira u svojoj kategoriji na rang listi Međunarodne judo federacije (IJF).

Katarina je nastupala u nedjelju i kao prvu protivnicu ždrijeb joj je odredio Anastasiyu Abolentsevu iz Ukrajine. Tijekom cijele borbe Katarina je dominirala i pobijedila ipponom prije kraja borbe. Druga borba je bila s poznatom protivnicom, Anitom Formelom iz Poljske koju je Katarina ove godine već pobijedila na Europskom kadetskom kupu u Zagrebu. Budući da Poljakinja ima daleko više kilograma od Katarine, taktika koju je pripremio trener Matija Frlić nije se razlikovala od taktike iz Zagreba: stalnim brzim napadima prisiljavati protivnicu samo na obranu što suci kažnjavaju. Početak borbe je obećavao, ali je Katarina napravila pogrešku koju je Poljakinja iskoristila i bacila Katarinu na ippon. Do repasaža koji je uskoro uslijedio Katarina nije prebrodila šok od gubitka borbe, pa je izgubila i sljedeću borbu od predstavnice Slovenije koju je uvijek pobjeđivala. Time je natjecanje za Katarinu bilo završeno.

Na kraju, prvakinja Europe je postala Marina Bukreeva iz Rusije, Anita Formela iz Poljske je druga, a Mađarica Szigetvari i Poljakinja Pasternak dijele treće mjesto.

U Grčkoj je, uz Katarinu i trenera Matiju Frlića, bila i skupina navijača Judo kluba Profectus Samobor koja je, kao i uvijek, najglasnije i najupečatljivije u hrvatskim bojama navijala za sve hrvatske predstavnike.

Za Europsko prvenstvo se dodjeljuju dvostruki bodovi, a budući da je Katarina kroz europske kupove ostvarila “zalihu“, na Europskoj rang listi prestigla ju je jedino nova europska prvakinja, Ruskinja Bukreeva. Tako je Katarina sezonu završila kao druga u Europi. Završna lista IJF-a bit će objavljena sredinom prosinca, a i na njoj će naša Samoborka biti vrlo visoko.

U Judo klubu Profectus Samobor naglašavaju da im se prije sezone nudio ovakav scenarij, potpisali bi ga istog trena. Sve je napravljeno što je bilo moguće, ali je nedostajalo samo malo sportske sreće. Europsko prvenstvo je finale sezone, ali i turnir kao i svaki drugi, a imati natjecateljicu u svjetskom vrhu cijele sezone veliko je postignuće.

Sljedeće sezone Katarina Lucija Vuković prelazi u juniorski uzrast, a klub će u kadetskom uzrastu predstavljati čak 7 natjecatelja s obećavajućim rezultatima. Nadaju se da će slijedeće sezone izvrsnih vijesti s europskih natjecanja biti još i više.

Sada za sportaše slijedi odmor do sredine kolovoza kada kreću s treninzima. Roditelji, pak, sredinom srpnja kreću u radove proširenja dvorane.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.