Istraživanje regionalne konkurentnosti

8. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.252 Pregleda

U prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca predstavljeni su jučer rezultati istraživanja pod imenom “Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2013.”. Istraživanje je provelo Nacionalno vijeće za konkurentnost. Uime Zagrebačke županije predstavljanju rezultata prisustvovali su zamjenik župana Rudolf Vujević i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

Prema tom istraživanju, Grad Zagreb, Varaždinska i Istarska županija najkonkurentnije su županije u Hrvatskoj, a Zagrebačka županija je na sedmom mjestu. Na začelju su Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija.

Rezultate istraživanja predstavila je članica Nacionalnog vijeća za konkurentnost Slavica Singer, koja je rekla da su dvije hrvatske regije, jadranska i kontinentalna, po kvaliteti većine stupova konkurentnosti, u grupi od 20% najlošijih regija u Europskoj uniji.

-S obzirom na investicije u Zagrebačkoj županiji, u odnosu na druge regije, mislim da smo I te kako konkurentni. Naravno, na tome se ne smije stati. Pred završetkom je gradnja IKEA-e, počinje proširenje Lagermaxa, dakle, zanimljivi smo poduzetnicima. Moramo nastaviti tim smjerom, smanjivati administraciju i ubrzati izdavanje potrebnih dozvola – rekao je dožupan Vujević.

Inače, Regionalni indeks konkurentnosti nastavak je mjerenja konkurentnosti hrvatskih županija započetog 2007., kojim se prati atraktivnost nekog područja za poslovanje i življenje. Riječ je o istraživanju koje daje jasnu sliku o jakostima i slabostima 21 hrvatske županije te donosi preporuke za jačanje konkurentnosti gospodarstva na lokalnoj razini. Nažalost, primjetno je da većina prioriteta i preporuka iz prethodnih dviju analiza, 2007. i 2010. godine, još nije realizirana, stoga ih je, naglašeno je na ovom predstavljanju, potrebno početi provoditi. A među prioritetima su jačanje lokalne osposobljenosti za sudjelovanje u upravljanju razvojem te osnaživanje suradnje poslovnog sektora, lokalne uprave, akademske zajednice i civilnog društva u rješavanju regionalnih razvojnih problema uz povećanje korištenja financijskih instrumenata Europske unije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.