Još jedna greblica za prste polizat!

7. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.928 Pregleda

Jedna od najfrekventnijih riječi u našem kraju u protekla dva dana bila je zasigurno greblica. Po 29. put, naime, u Rudama su održani Dani rudarske greblice, u subotu dječje, a jučer tradicionalne, folklorno-zabavne.

Dvosatni dječji program, koji je vodila Franka Štengl, zaokupio je ispred Rudnika svete Barbare pažnju 300-tinjak posjetitelja, koje su zabavljali domaćini i organizatori, KUD Oštrc iz Ruda, pa KUD Licitar iz Bregane, Plesna skupina Burka iz Samobora i cirkuska Udruga Razbibriga, također iz Samobora.

Dok je trajao scenski program, domaći klinci su pokupili sve zlatno kamenje skriveno po obližnoj šumi, a oni kojima to nije pošlo za rukom, jer su ih više zanimali svirači, pjevači, plesači i cirkusanti, mogli su kasnije zagrabiti u vreću jednog rudarskog Bergmana, punu iznenađenja. Najmanje su ručice poslije mijesile male greblice, ovaj put iz šarenog tijesta pomiješanog s jestivim bojama, da bi im bilo zanimljivije. Kasnije se to peklo u krušnoj peći pod budnim okom Martina Skendrovića. Mnogi su iskoristili prigodu i tijekom dječjeg programa ili nakon njegova završetka posjetili rudnik. Navečer se, pak, kod rudnika skupilo još više posjetitelja koje je uživali u dobroj svirci Pickzibnera.

Folklornim susretima u kojima je s “podebljanim”, odnosno dvostrukim programom jučer na rukometnom igralištu u Rudama sudjelovalo 6 kulturno-umjetničkih udruga, nastavljeni su 29. Dani rudarske greblice. Sa spletom raznih napjeva i plesova iz različitih hrvatskih krajeva i nekoliko vrhunskih vokalnih izvedbi, nastupili su Folklorni ansambl Oton Župančić iz Artiča u Sloveniji, Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine “Rodna gruda” iz Zagreba, KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Delovi iz istoimenog malog mjesta u Podravini te domaćin i organizator Greblice, KUD Oštrc iz Ruda. Iako su se dobro oznojili u narodnim nošnjama, svi su svoje nastupe odradili profesionalno. Veterani Oštrca, izvorno okupljeni za proslavu 35. obljetnice društva, pokazali su i ovom prigodom da nisu zaboravili ono što su jedanput naučili. Mnogima su najzanimljivije bile narodne nošnje “Rodne grude”, koje se često ne vide u našim krajevima, a najživlji, pa i najveseliji, bio je nastup gostiju iz Dežele. Voditeljski posao odradio je Mislav Maroević.

Na početku je sve okupljene pozdravio gradonačelnik Samobora Krešo Beljak pohvalivši organizatore za još jednu uspješnu organizaciju Greblice i poželjevši svima ugodnu zabavu. Ona na kraju nije izostala jer se treću godinu uzastopno za nju pobrinula grupa Loco, koja je do kasnih noćnih sati uz odlično vrijeme održavala dobru i rasplesanu atmosferu na punom rukometnom igralištu.

U natjecanju za najbolju greblicu ove je godine, u konkurenciji 10 pristiglih protvana s greblicom, pobijedila Jasminka Fresl s greblicom pod aktualnim imenom Brazuca i osvojila 2 metra salame IGO-MAT-a. -Greblicu pečem jedanput tjedno i imam iskustva iako nisam “rudarica”, al’, vele ovdje, da kad spečeš greblicu, dobiješ propusnicu – kaže Jasminka.

Predsjednik ocjenjivačkog suda, Andrejas Nikl iz Pekarne Nikl ističe da je Jasminkina greblica između tri finalistice pobijedila, jer je bila lijepo slana i imala zelenjave taman toliko koliko treba. Greblice su još ocjenjivali ravnateljica rudarske škole Kristina Halužan, stručna suradnica u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora Renata Kenda i lanjska pobjednica natjecanja Andreja Štajnkler. Inače, Pekarna Nikl je za potrebe ovogodišnje manifestacije ispekla oko 500 protvana rudarske greblice.

-Šteta što ovo nije bila jubilarna Greblica – zaustio je u jednom trenutku tajnik Kulturno-umjetničkog društva Oštrc Josip Lebegner zamislivši se nad time kakvo će dogodine biti vrijeme jer ove je godine rudarsku manifestaciju zaobišla inače neizbježna kiša. Ali, kako bilo, 30. izdanje Dana rudarske greblice ugledat će svjetlo dana jer organizatori već sada imaju planove kako manifestaciju za jubilej programski učiniti još atraktivnijom.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.