Samoborska sportska priča na otvorenom

4. srpnja 2014.
Komentari isključeni
2.014 Pregleda

Samoborski sportski savez obilježava svoju 20-godišnju rada na malo neuobičajen način. Nova, agilna tajnica ovog saveza, Marijana Radek, osmislila je izložbu o samoborskom sportu na otvorenom, koja je u podne i otvorena na dijelu Šetnice dr. Franje Tuđmana, od gradskog središta, uz Gradnu, prema Vugrinščaku.

-Htjeli smo ovom izložbom podsjetiti na uspjehe samoborskog sporta u protekla dva desetljeća i pokazati zastupljenost sportskih grana u Sportskom savezu – rekla je Marijana Radek. Izloženi panoi, na ovom frekventnom mjestu, donose i cjelovitu priču o sportu kroz citate uspješnih svjetskih sportaša. Mnoge će ova izložba podsjetiti na neke od sjajnih i povijesnih rezultata naših sportaša, a nekima zasigurno biti i poticaj za početak bavljenja nekim od sportova.

Izložba se danas može pogledati do 21 sat, a sutra i prekosutra, 5. i 6. srpnja te sljedeće subote i nedjelje, 12. i 13. srpnja, između 9 sati i 21 sat. Nakon završetka izložbe eksponati će se moći vidjeti u Sportskoj dvorani Rude gdje će se trajno nastaniti.

Prije otvorenja ove izložbe, sportski radnici iz udruga koje okuplja Samoborski sportski savez okupili su se s gradskim vodstvom u Gradskoj vijećnici na kratkom razgovoru o povijesti samoborskog sporta i njegovu sadašnjem trenutku.

Čvrsti sportski temelji

Na povijesni razvoj sporta u gradu podsjetio je aktualni predsjednik Saveza Miro Kelečić. -Još davne 1865. godine u samoborske škole uvodi se obavezna gimnastika i sportske igre – rekao je Kelečić i nastavio kratko navoditi: U Samoboru se 1875. godine održava prvi organizirani planinarski izlet. Prvi podatak o nogometu u Samoboru 1880. godine objavljuje dr. Ivan Hojc. Prvo tenisko igralište u Samoboru gradi se 1890. godine, a 1893. godine osniva se Biciklistički klub Samobor. Dr. Franjo Bučar dolazi u Samobor s prvim skijama 1895. godine, a samoborski gimnazijalci i studenti osnivaju 1902. godine Akademski sportski klub Šišmiš i počinju s lakom atletikom, skijanjem, sanjkanjem i plivanjem.

Osnivači Samoborskog sportskog saveza

Današnji Samoborski sportski savez sljednik je nekadašnjeg Saveza za fizičku kulturu grada. Utemeljili su ga 1. srpnja 1994. godine predstavnici sportskih udruga koje su tada djelovale u gradu. Bili su to Zlatko Jagić, Slavko Rudolf, Darko Šimunec, Josip Melinščak, Juraj Lastovčić, Dušan Penić, Vlado Novak, Predrag Gađa, Ivica Bezjak, Marijan Kižlin, Josip Močnik, Milan Garašić, Ivo Buneta, Reno Fleiss, Ivan Mustafić, Drago Milanović, Franjo Bašić, Gabrijel Medved, Miško Vuletić i Juro Horvat. Za prvog predsjednika izabran je Zlatko Jagić.

Danas Samoborski sportski savez sjedinjuje 67 sportskih udruga u 39 sportova s oko 2500 aktivnih sportaša i oko 120 trenera. Sportske djelatnosti odvijaju se na 20 gradskih sportskih objekata. Velik je i broj neregistriranih sportaša i sportskih rekreativaca.

-Izdvajanjem sredstava iz gradskog proračuna za samoborski sport, gradska nam vlast pokazuje koliko joj je to važna djelatnost u gradu i za Grad – rekao je Miro Kelečić dodavši da sportaši to Gradu uzvraćaju nizom vrhunskih rezultata s državnih i međunarodnih natjecanja. Jedan od ciljeva Samoborskog sportskog saveza je osiguranje kvalitetne pozicije i percepcije javnosti prema sportu općenito – zaključio je predsjednik Saveza Miro Kelečić.

Rast od 1000 posto

Dugogodišnji predsjednik i jedan od osnivača Saveza, Boris Makarun, govorio je o najznačajnijim rezultatima samoborskog sporta u 20 godina djelovanja Samoborskog sportskog saveza izdvojivši prvoligaške statuse u ženskom rukometu, a sada i u muškom, pa nogometu, malom nogometu, karateu, judu, skijanju i drugim sportovima.

-Ne samo da smo uspijevali sprečavati propadanje klubova zbog raznih okolnosti, već smo sustavnim radom podizali kvalitetu samoborskog sporta i poticali osnivanje novih sportskih udruga – rekao je Makarun. Od početnih 750 tisuća kuna za rad sportskog saveza prije 20 godina, danas smo na 5 i pol milijuna kuna sportskog proračuna – istaknuo je Makarun.

Današnji gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat najprije je zahvalio svima s kojima je kao glavni sportski tajnik surađivao proteklih 20 godina. Istaknuo je potom da je u 20 godina za 4 puta povećan broj sportskih udruga, za 3 puta broj aktivnih sportaša i vježbača i da su izgrađeni brojni novi sportski objekti kojima danas upravlja javna ustanova. Za 1000 posto – naglasio je Horvat – povećano je financiranje samoborskog sporta, zahvaljujući ponajprije Gradu i razumijevanju svih dosadašnjih gradonačelnika, a poglavito Kreše Beljaka, koji je i u vrijeme recesije prije 5 godina povisio sredstva za sport za 25 posto.

Razdvojiti kvalitetu od kvantitete

Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je kako se nada da će sportski Samobor i dalje rasti napomenuvši da to treba ponajprije zahvaliti tome što se u Gradu nije priznavala kriza kao prepreka ili alibi za razvoj. Mjerljivo je to i izgradnjom sportskih objekata, pa Samobor danas ima 3 sportske dvorane, a na putu je i izgradnja četvrte – naglasio je Beljak. -No, novi korak u samoborskom sportu mora biti izdvajanje kvalitete od kvantitete jer to je put ka novim sportskim uspjesima i generator razvoja sporta u gradu – istaknuo je Krešo Beljak. Napomenuo je da će to biti prvi sljedeći, nimalo lagan zadatak za novo vodstvo Samoborskog sportskog saveza. Što se Ustanove samoborski sportski objekti tiče, pod njezino će se okrilje u ovom mandatu nastojati prebaciti sva samoborska sportska infrastruktura – najavio je gradonačelnik.

Pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač uveličao je ovo okupljanje i otvorenje izložbe. Na kraju druženja u Gradskoj vijećnici, nova tajnica Saveza Marijana Radek malim je poklonom zahvalila dugogodišnjem tajniku Juri Horvat na svem radu utkanom u izgradnju samoborskog sporta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.