Rudari i KUD Oštrc zovu na Greblicu

3. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.781 Pregleda

Kako se priprema rudarska greblica, najprije kao kolač, a potom i kao manifestacija, danas je prezentirano javnosti na press-konferenciji u Bistrou Vugrinščak, koju je organizirala Turistička zajednica grada Samobora, jedan od suorganizatora 29. Dana rudarske greblice, koji se održavaju ove subote i nedjelje, 5. i 6. srpnja u Rudama.

Pripreme za manifestaciju briga su njezina organizatora, Kulturno-umjetničkog društva Oštrc iz Ruda i uglavnom je sve spremno za dvodnevni gastronomsko-kulinarski i folklorno-zabavni program. Kako sada stoje stvari, ovogodišnja Greblica proći će i bez dosad uglavnom neizbježne kiše.

U subotu će kod Rudnika svete Barbare u programu uživati najmlađi, koji će, prema već nekoliko godina ustaljenoj navadi u njemu moći i sudjelovati, jer su za njih pripremljeni raznoliki sadržaji. Djeca će se u igraonicama baviti traženjem zlatnih jaja, odnosno zlatnoga kamenja, a u radionicama se mogu aktivno uključiti u izradu greblice.

Subotnjim programom predviđeni su još nastupi Folklorne skupine Dječjeg vrtića Izvor, Plesne skupine Burka, Dječje folklorne skupine KUD-a Oštrc, mlađe folklorne skupine KUD-a Licitar iz Bregane te Cirkuske udruge Razbibriga.

Za kraj subotnjeg programa, oko 21 sat, organizator najavljuje vatrenu predstavu i potom svirku Picksiebnera.

U nedjelju se, pak, na rukometnom igralištu u Rudama očekuje one malo starije “grebličare”, na folklornim susretima u kojima ove godine sudjeluje 6 kulturno-umjetničkih udruga. Od gostiju će nastupiti Folklorni ansambl Oton Župančić iz Artiča u Sloveniji, Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine “Rodna gruda” te KUD Mihovil Krušlin iz Šenkovca, KUD Delovi i KUD Vrhovje iz Dragonožca. Domaćini u programu sudjeluju s nekoliko svojih sekcija.

Zabavni program priređuje grupa Loco.

Glavna gastronomska ponuda bit će, dakako, greblica, a svi oni koji između 17 i 18 sati u protvanu donesu svoju greblicu od sira i zelenjave, moći će se prijaviti za nagradni izbor najbolje greblice za 2014. godinu. Na Greblici će biti moguć i obilazak rudnika po prigodnoj cijeni, izložba domaćih proizvoda i bogata tombola.

Na današnjoj pressici, u njezinu neformalnom dijelu, u pripremi greblice okušali su se novinari i drugi gosti Bistroa Vugrinščak pod budnim okom Andrejasa Nikla iz Pekarnice Nikl, koji je svim sudionicima pomagao u spravljanju ove autohtone delicije, ali i tajnika KUD-a Oštrc Josipa Lebegnera. Svoju su greblicu vrijedni novinari i gosti mogli i kušati, uz Bermet Filipec koji se također predstavio na press-konferenciji.

Uz direktoricu Turističke zajednice grada Samobora Zdravku Škugor Ferdebar i predstavnike KUD-a Oštrc, konferenciji su nazočile i Jadranka Duić iz Zagrebačke županije te Renata Razum iz Poduzetničkog centra Samobor.

Pressica je iskorištena i za predstavljanje novog izdanja gastro vodiča “Svi gurmanski putovi vode u Samobor” na engleskom jeziku. Tradicionalne delicije samoborskih ugostitelja, predstavljene tekstualnim opisima te fotografijama Romea Ibriševića od sada su, uz hrvatsko izdanje, dostupne i na engleskom, a preuzeti se mogu u uredu Turističke zajednice grada Samobora.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.