Povelja Zagrebačke županije – Gradskoj glazbi Samobor

3. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.163 Pregleda

Najvažnija vijest za Samobor s današnje sjednice županijske skupštine prihvaćanje je prijedloga da se Povelja Zagrebačke županije ove godine dodijeli i Gradskoj glazbi Samobor. Uz najstariju glazbu u Hrvata, ovom će poveljom biti nagrađeni i Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina, zatim Obrt za poljoprivrednu proizvodnju i usluge Vlado Jurkas i Pekara Dubravica. Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dobit će Kulturno-umjetničko društvo Januševec te profesor doktor Dario Cebić. Sva ova javna priznanja dobitnicima će biti uručena na svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije, u četvrtak, 17. srpnja.

Županijska je skupština jednoglasnom odlukom donijela godišnje izvješće o izvršenju proračuna Zagrebačke županije za 2013. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 300 milijuna kuna što je na razini od 98,29 posto od plana. Ukupni rashodi u 2013. godini iznosili su 288 milijuna kuna. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo jer je izvršenje proračuna za 2013. godinu najbolje dosad tj. od 2002. godine, od kada se donosi realizacija proračuna. Kožić je ujedno najavio nastavak novih investicija u Zagrebačkoj županiji, pa tako uz trenutne investicije poput IKEA-e u Rugvici, novog PLIVINOG pogona u Savskom Marofu, Logističkog centra Kaufland u Jalševcu, proizvodnog pogon tvrtke König Metall u Pisarovini, novog putničkog terminala u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, za nekoliko dana započinju radovi na proširenju logističkog centra tvrtke Lagermax u općini Luka, što je investicija vrijedna 90 milijuna kuna.

S obzirom na to da Ministarstvo obrta i poduzetništva još nije pozvalo županije na uključivanje u provedbu nove kreditne linije, a već tri mjeseca ne postoji aktualna kreditna linija kroz koju bi poduzetnici mogli zatražiti kredite po povoljnijim uvjetima, Zagrebačka županija samostalno je pokrenula projekt “PBZ – Poduzetnik Zagrebačka županija 2014.” Ovim projektom malim i srednjim poduzetnicima s područja Zagrebačke županije bit će dostupan novi program kreditiranja čiji kreditni potencijal iznosi 10 milijuna kuna, a Županija će subvencionirati kamatu poduzetnicima s 2,4 postotna poena.

Također, Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi projekt “Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto”, koji za cilj ima poticanje samozapošljavanje nezaposlenih osoba. S obzirom na to da Zavod trenutno nema sredstava za nastavak projekta, Zagrebačka županija odlučila se uključiti u projekt te će osigurati vlastita sredstva i na taj način omogućiti da 20 korisnika s područja Zagrebačke županije dobije po 25 tisuća kuna za otvaranje vlastite tvrtke.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.