“Gospodari paljenja neba” od petka do nedjelje na Bundeku

3. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.790 Pregleda

Od petka svi putovi vode na zagrebački Bundek. Tamo, naime, počinje veličanstveni vatrometni festival u organizaciji Mirnovec Pirotehnike.

Prvi vatromet koji će se moći gledati u petak prije pola noći priređuje Intermede Artifices, francuska ekipa nastala 2003. godine kao rezultat zajedničke ideje između dvoje kreativca i ljubitelja eksperimenata. To je Delphine Picarat, globetrotterica koja je konstantno u potrazi za hipnotičkim i očaravajućim učincima i muškarcima te Jean Eric Arnould, koji dolazi iz loze vatrometaša. Uz pomoć računala i digitalne tehnologije stvoren je tim majstora ove umjetnosti koja nudi mogućnost da se kreiraju nevjerojatni spektakli. Tvrtka ima sjedište u Francuskoj i sudjeluje u međunarodnim događanjima i na glavnim piromuzičkim događanjima u Francuskoj u proteklih 10 godina.

U subotu će se na Bundeku moći pozdraviti tim profesionalaca iz Belgije H.C. Pyrotechnics. Kako vele, kao tim mladih entuzijastičnih stvaratelja okupili su se u nekoliko navrata oko zajedničkih eksperimenata, a nakon toga i investirali u tvrtku posvećenu vatrometnom biznisu i nazvali je H.C. Pyrotechnics. Kompanija broji 30-ak ljudi, a predstavit će nekoliko onih koji će na Bundeku dočarati veličanstven vatromet.

Nedjelja je dan, odnosno večer, tj. noć za veliku vatrometnu završnicu. U rukama je domaćina i organizatora, prve privatne tvrtke u Hrvatskoj i regiji koja se počela baviti prodajom zabavne pirotehnike te prve koja je izvela javni vatromet. Mirnovec Pirotehnika danas se može pohvaliti s više od 4 tisuće izvedenih vatrometa i poslova sa specijalnim efektima. Tvrtka često sudjeluje na velikim europskim i svjetskim festivalima vatrometa u Njemačkoj, Italiji, Rusiji, Engleskoj i drugim zemljama, što u potpunosti opravdava slogan njihovih piro dizajnera koji glasi: “Gospodari paljenja neba”. Vatrometi hrvatskih pirotehničara osvojili su mnoge nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Mirnovec pirotehnika poziva sve Zagrepčane, Samoborce i stanovnike cijele Zagrebačke županije na 14. međunarodni vatrometni festival na kojemu, od petka do nedjelje, vatromete redom izvode piro šampioni Francuske, Belgije i Hrvatske.

Umjesto najavljenog Psihomodopopa u petak će glazbeni dio programa na Bundeku preuzeti Baruni. U subotu nastupaju legende naše estrade, Kićo Slabinac, Darko Domijan i Duško Lokin, a u nedjelju ništa manje legendarna Plava trava zaborava. Njihovi koncert počinju oko 22 sata, a vatromete na zagrebačkom nebu očekujte desetak minuta prije ponoći.

Medijski pokrovitelj ovog spektakla je Radio Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.