Unija nas veže i spaja

2. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.944 Pregleda

Jučerašnji Susreti pri Kalinu, kojima je obilježena godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bili su više nego prijateljski i druželjubivi te veseli, zabavni i brojni. S obje strane granice, koja je uvijek spajala, a nikad razdvajala stanovnike pograničnih mjesta na hrvatskoj i slovenskoj strani, skupili su se susjedi i iskoristili ovu prigodu za ponovno jačanje veza i stvaranje novih. Povezala ih je i Bregančica s čijim nereguliranim tokom imaju dosta problema, a koje su, na vlastiti poticaj, nedavno počeli uspješno rješavati.

Iako o hrvatskom ulasku u EU nakon godinu dana na našoj strani baš i nema previše optimističnih razmišljanja, šesta godina života u krizi i recesiji nije narušila dobru atmosferu na ovim susretima. Njihovo održavanje potaknuo je gradski vijećnik u samoborskog Gradskom vijeću Ivan Horvat, ujedno predsjednik Mjesnog odbora Grdanjci, a sa slovenske strane najagilnija je bila Rajka Križanec iz Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem. Pripomogli su tome i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak te župan Občine Brežice Ivan Molan svojim govornim nastupima.

Krešo Beljak je naglasio kako je sretan što može slobodno proći preko mosta kojim je zadnji put prolazio prije 24 godine. -Na Bregani je granica između Hrvatske i Slovenije možda i najtanja jer je ovaj prostor oduvijek bio mjesto susreta i zajedništva. Drago mi je što smo se ponovno okupili na ovom mjestu, opet zajedno, sada kao građani Europske unije – rekao je Beljak. Brežički župan Ivan Molan čestitao je Hrvatskoj prvi rođendan u Europskoj uniji i poželio puno uspjeha u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Susret su sa slovenske strane uveličali veleposlanike Republike Slovenije u Hrvatskoj Vojko Volk i zastupnik u slovenskom parlamentu Andrej Vizjak.

Razne udruge s obje strane granice, štanderi na slovenskoj, a kulturnjaci i zabavnjaci na hrvatskoj strani pridonijeli su dobrom i raznolikom programu čiji su sudionici bili Pekarna Suban, Društvo vinogradnikov Dolina, Turistično društvo Jesenice na Dolenjskem, Gostilna Kalin, Terme Čatež, Pekarna Zemljič, Medičarna Arko, KUD Licitar Bregana, KUD Slavček Velika Dolina, BEKS Bregana, Krajnski muzikanti, Kyokushin karate klub Bregana DIV, Plesno društvo Imani, Tamburaški sastav Od sumraka do zore i Sportsko-penjački centar Breganja. Voditelj programa bio je Mislav Maroević.

Udruga vikendaša samoborskog Kožlaka pobrinula se za vrhunsku kotlovinu.

S jučerašnjom ponudom i prezentacijom rada brojnih udruga, za čije su djelovanje neki jučer po prvi put doznali, oživio je i taj nekad vrlo prometni potez između nekadašnje tvornice namještaja Trudbenik, a potom Šavrić, te popularne Gostionice Kalin, čije je unutrašnjost na slovenskoj, a terasa, kako se zna, na hrvatskoj strani. Taj je put bio uređen i pročišćen te za ovu prigodu otvoren za prijelaz. Sve to govori u prilog tome da bi se ovaj međunarodni susret u Bregani mogao ponoviti, a možda postati i tradicionalan.

Da bi prisjećanje na događaj otprije godinu dana uspjelo pobrinuli su se mjesni odbori Bregana, Podvrh, Grdanjci i Jesenice na Dolenjskem, Grad Samobor, Općina Brežice, samoborski Komunalac, Poduzetnički centar Samobor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.