Folklorno hodočašće KUD-a Oštrc

2. srpnja 2014.
Komentari isključeni
1.222 Pregleda

U protekla tri vikenda Rudari su imali čak 10 nastupa na 4 lokacije u 3 države i pritom proputovali 3.500 kilometara.

Prvi su se, sredinom mjeseca, preko granice uputili stariji folkloraši i tamburaši – veterani. Odredište su im bile Krapkowice u poljskoj regiji Opole. Riječ je o gradu veličine Samobora u kojemu se održavao Festival trešanja koji je vješto iskorišten za predstavljanje turističkih i gospodarskih potencijala regije. Organizacija tog festivala sufinancira se iz LEADER sredstava Europske unije namijenjenih razvoju ruralnih sredina kroz LAG-ove, odnosno lokalne akcijske grupe, kakve je i Samobor član. U našem slučaju riječ je o LAG-u Sava.

Na festivalu je izveden jednosatni koncert na kojemu je bio i počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj Andrzej Žylak. Konzul je, inače, rudar po struci i konzultant je na obnovi podzemlja Labina, pa nije ni čudno što je pokazao zanimanje za obilazak rudnika u Rudama tijekom predstojećeg posjeta Hrvatskoj u kolovozu. Osim nastupa na festivalu, posjet Poljskoj je iskorišten za obilazak Krakowa i razgledavanje rudnika soli Wieliczka, koji je u njegovoj blizini. Wieliczka se od 1978. nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine i glavno je turističko središte cijele regije. Iako je svaka usporedba s Rudnikom Svete Barbare bespredmetna, ipak je bilo poučno vidjeti kako Poljaci, osim uobičajenog obilaska, nude i brojne popratne sadržaje i time upotpunjuju rudarsku turističku ponudu. U organizaciji gostovanja naročito se iskazao Pjotr Dziuk iz Krapkowica, Poljak hrvatskih, a i rudarskih korijena.

Prije tjedan dana na put su se uputili rudarski tamburaši, koji su, treću godinu uzastopno sudjelovali na Strassenfestu u njemačkom gradu Sindelfingenu. Manifestacije je održana po 38. put, a poziv tamburašima je uslijedio nakon niza zapaženih nastupa prethodnih godina. U dva dana održan je najprije cjelovečernji nastup na štandu Hrvatskog tamburaškog društva Matija Gubec te još 6 nastupa na više pozornica i trgova u Sindelfingenu. U povratku je organiziran i kraći posjet Balingenu i Folklornoj skupini Frommern s kojom Rudare vežu lijepe uspomene iz prijašnjih druženja. U Balingen se KUD Oštrc ponovno vraća u jesen, kao gost na Frommernovom godišnjem koncertu.

Posljednja dva nastupa u lipnju imali su plesači i svirači Oštrca u Samoboru i Međimurju. Najprije su se predstavili na samoborskoj Tamburaškoj noći, a dan kasnije gostovali su i u Donjoj Dubravi, na Smotri izvornog međimurskog folklora.

Nakon svih ovih kratkih, ali lijepih gostovanja, a prije zasluženog godišnjeg odmora, pred Rudarima je još jedan izazov – Dani Rudarske greblice koji se, po 29. put, održavaju 5. i 6. srpnja. Uz tri vrste greblice, povoljnu vremensku prognozu, zanimljive goste u subotu kod Rudnika i u nedjelju na rukometnom igralištu, svi su dobrodošli u Rude.
Na fotografiji je KUD Oštrc u rudniku soli Wieliczka u Poljskoj.

Josip Lebegner

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.