Zahvala braniteljima za Dan hrvatske državnosti

24. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.742 Pregleda

Svečanošću u Parku domovinske zahvalnosti, s uobičajenim gradskim protokolom, obilježen je jutros Dan hrvatske državnosti. Sutra je, naime, praznik, koji je rođendan naše države, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući je samostalnom i neovisnom državom. Izaslanstva koja su se okupila ispred spomenika poginulim Samoborcima u Domovinskom ratu, zahvalu za to odala su svim poginulim hrvatskim braniteljima bez čije žrtve ne bi bilo ni hrvatske slobode.

Voditeljica protokolarne svečanosti Vanda Vandekar Bartulica s ponosom je pročitala imena svih 62-oje poginulih bojovnika iz samoborko-svetonedeljskog kraja.

Ispred spomenika hrvatskim braniteljima vijenac je u pratnji samoborskih gardista najprije položilo gradsko izaslanstvo predvođeno zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković i potpredsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Jaklencem. S njima su bili i potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović te član Koordinacije samoborskih braniteljskih udruga Franjo Horvat.

On je i prigodno govorio na skupu osvrnuvši se na sva događanja koja su prethodila Domovinskom ratu te na ratna zbivanja u kojima je izborena pobjeda nad agresorom s posebnim osvrtom na srbočetnički otpor stvaranju neovisne hrvatske države.

Svijeće kod vječnog spomena palima u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. zapalili su potom predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja, pojedinih braniteljskih udruga, policijsko i vatrogasno izaslanstvo, predstavnici gradskih institucija i ustanova, političkih stranaka i drugih udruga i organizacija.

Molitvu je predvodio samoborski župni vikar Mario Pavić.

Vanda Vandekar Bartulica svečanost je zaključila riječima: “Ovaj je zid i predugačak i prekratak. Predugačak je jer previše je imena poginulih branitelja za slobodu i mir. Prekratak je jer su njima u zaleđu stihovi hrvatskih pjesnika koji govore o ljubavi, općeljudskoj, romantičnoj, ali i o ljubavi prema svom jeziku i prema domovini. Radimo na tome da takvih mudrih zidova u kojima trajno žive misli i osjećaji koji nas čine ljudima bude još više. Neka te misli i osjećaji obgrle imena onih kojih više nema i neka ih zavijeke čuvaju.”

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.