“Crveno i crno” – snažno i potresno svjedočanstvo ratnog krvarenja Hrvatske

23. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.262 Pregleda

Izložbom 23 originalna crteža Ivana Lackovića Croate i 2 njegova ratna plakata koja su obišla svijet, prikazujući Hrvatsku kako krvari u Domovinskom ratu, danas je u Samoboru započela obilježba Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Izložbu simboličnog naziva “Crveno i crno”, otvorio je u podne u maloj dvorani Galerije Prica zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. U kratkom govoru istaknuo je da Croatini crteži mlađima zorno prikazuju, a starije podsjećaju na ono što se događalo u ratu te da govore više od svih riječi koje se izriču prigodom otvorenja ove izložbe koja je već obišla mnoge hrvatske gradove, od Vukovara preko Dubrovnika do Zagreba. -Cilj nam je – rekao je Tomljenović – da obiđe i sve gradove Zagrebačke županije.

Veliki je umjetnik, kao i mnogi Hrvati različitih životnih opredjeljenja i zvanja, ranih devedesetih osjetio bilo rata i postao borcem 65. samostalne bojne Zbora narodne garde Ivanić-Grad. Iako već tada u starijoj životnoj dobi, Ivan Lacković Croata izabrao je za sudjelovanje u ratu “prvu crtu” s koje je kasnije na svoje crteže prenio dio ratnih stradanja i patnji naše domovine. Te snažne i potresne crteže, gotovo dokumentarne naravi, kasnije je poklonio svojim suborcima iz 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, koji su danas okupljeni u Udrugu dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u ivanićgradskom ogranku.

Crteži Ivana Lackovića Croate malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Svatko tko zastane ispred njih osjetit će patnju ljudi, koja iz njih progovara, doživjeti srušene kuće, katoličke crkve, slomljena i spaljena stabla. Posebno je dirljivo dočarano napuštanje kućnih ognjišta, ali i sva druga surova istina tog vremena na što je na otvorenju izložbe ukazao predstavnik 65. bojne iz Ivanić-Grada Darko Gerić.

Otvorenju izložbe u Prici nazočili su i zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, general Rudi Stipčić i drugi gosti i uzvanici.

Izložba u Prici može se razgledati sve do nedjelje, 29. lipnja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.