Kreće sanacija Trebeža

12. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.353 Pregleda

Na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predao je samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku poziv za dostavu projektnog prijedloga za sanaciju odlagališta Trebež. Gradonačelnik Krešo Beljak zahvalio je Ministarstvu i Fondu na suradnji na koju bi se mogle ugledati i ostale institucije.

-Sanacija odlagališta Trebež od iznimne je važnosti ne samo za Samobor, već i za okolno područje, ali i zapadni dio Zagreba, budući se odlagalište nalazi u neposrednoj blizini vodocrpilišta Strmec – istaknuo je Beljak.

Cilj poziva upućenog Gradu Samoboru korak je u realizaciji ostvarenja projekta sanacije odlagališta Trebež, ukupne vrijednosti 95,7 milijuna kuna, čiji se završetak očekuje do 2016. godine. Projekt sanacije Trebeža uključuje sanaciju tijela odlagališta na kojem se u razdoblju od 1968. do 2007. godine odlagao komunalni i neopasni industrijski otpad.

Europska unija sufinancirat će projekt u iznosu od 85%, dok će preostalih 15% sufinancirati Fond, kao institucija nadležna za sufinanciranje sanacija odlagališta. Procijenjeno je kako je na površini veličine 37 tisuća četvornih metara odloženo oko 377 tiusuća tona komunalnog i industrijskog otpada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.