Tito-foto

9. lipnja 2014.
Komentari isključeni
1.085 Pregleda

Drug Tito je jučer ponovno pohodio naš grad, ovaj put preko izložbe fotografija koje je sam snimio. Ova pomalo bizarna izložba, nazvana Tito-foto, odnosno Josip Broz Tito – fotoamater, otvorena je jučer u podne u Foto galeriji Lang u Samoboru. Zbog nedostatka prostora izložena je polovica od 70-ak digitalnih otisaka Titovih fotografija u originalnoj veličini, koje je Josip Broz sam izrađivao u svom fotolaboratoriju.

Čelnik nekadašnje Jugoslavije uglavnom je na njima bilježio trenutke za obiteljski album. No, tu njegovu amatersku ovisnost o fotografiji gotovo je nemoguće izdvojiti iz konteksta državničke pozicije, pa su na njima često i motivi fotoreportera koji su ga dočekivali da bi oni njega fotografirali ili neki detalji s njegova putovanja svijetom. S vremenskim odmakom i te i takve privatne fotografije dobivaju drugačiju dimenziju, interpretaciju i značaj i u ovakvom javnom prikazivanju.

Izloženo se može pogledati do 22. lipnja u Foto galeriji Lang, koja je otvorena subotom i nedjeljom od 11 do 13 i od 16 do 19 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.